Menu Zavřít

Není nutné věšet prezidenta

21. 1. 2005
Autor: Euro.cz

Vášně kolem vyhlášky o úhradách zdravotní péče ochladly

MMF24

Vášně kolem vyhlášky o úhradách zdravotní péče opadly minulý čtvrtek odpoledne, kdy ji ministryně zdravotnictví podepsala. Hlavními adresáty peněz, které přiděluje, jsou nemocnice. Na ty připadá přes čtyřicet procent výdajů pojišťoven. Finanční váha ambulantních specialistů, kteří byli do vyhlášky také zařazeni, je šestkrát menší.
Vyhláška je krajní řešení v situaci, kdy se poskytovatelé zdravotní péče nedokážou domluvit s pojišťovnami na výši úhrad. Nemocnice se s pojišťovnami nedohodly šest let. Vyhláška byla ale naposledy vydána v roce 2003. Odvahu vydat ji znovu měla až nyní Milada Emmerová, vydatně podporovaná prezidentem České lékařské komory (ČLK) Davidem Rathem. Ten je pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP) „manipulátorem s veřejností“, naplňujícím své ambice „bez osobní odpovědnosti a bez zájmu prospět nemocnému systému“. Ale pověsit prezidenta ČLK by systému nepomohlo. Ani kdyby mu předseda Lékařského odborového klubu Milan Kubek visel po pravici.
Finančně lze závažnost choroby zdravotnického systému vyjádřit devíti miliardami VZP v závazcích po lhůtě splatnosti. Nemocnice jsou celkově na nule, soukromé pojišťovny mírně v plusu, soukromí doktoři v čele se zubaři vesměs v plusu výrazném. Obdobně jako lékárníci a výrobci i dodavatelé léků. Za této situace má energický odpor soukromými pojišťovnami podporované VZP proti vyhlášce logiku. Zvýšení plateb o tři procenta, jak stanovuje vyhláška, která se týká zhruba poloviny poskytovatelů zdravotní péče, by znamenalo za celý rok zvýšení nákladů pojišťoven o více než dvě miliardy. To je asi polovina ročních nákladů na činnost jejich aparátů. Avšak růst bude nepochybně vyšší. Stejně tak v segmentech, které vyhláška nepokrývá.
Na druhé straně příjmy pojišťoven loni stouply téměř o sedm procent, tedy asi o deset miliard korun. Pokud by byl letos růst alespoň pětiprocentní, bylo by to sedm miliard. Jestliže by se i za této situace měl dluh ve zdravotním pojištění vydáním vyhlášky za jediný rok více než zdvojnásobit, pak už nejde jen o to, že systém je ve své podstatě finančně nerovnovážný. To by znamenalo, že i bez vyhlášky směřuje k detonaci a nezachrání ho ani přerozdělení vybraných peněz ve prospěch VZP.
Tento víkend si ve Strakově akademii skupina expertů vyměňovala názory na zásadní otázky směřování českého zdravotnictví. Taková akce ale dnes patří na akademickou půdu, ne na Úřad vlády. Snaha Grossova kabinetu předat potomkům koncepci českého zdravotnictví přichází pozdě. Nyní jde jen o to, aby bylo zdravotnictví dovedeno k příštím volbám v konsolidovaném stavu a únosné finanční situaci. Premiér, jak je týdeníku EURO známo, rozhodnutí Milady Emmerové schvaluje. To - doufejme - znamená, že vláda skálopevně stojí za tím, že vydání vyhlášky není krok do tmy a VZP výroky o indolenci jejích autorů jen účelově přehání.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).