Když se před časem ze sortimentu moravských vín vytratila ta s etiketou Kolby Pouzdřany, nic nenasvědčovalo tomu, že se znovu objeví. Ovšem stalo se. Bez velkého randálu, v omezeném množství a s provokujícím sloganem „Vína, která nejsou pro každého“.
O to více se objevilo v kvalitě nabízených vín. Osm odrůd na dvaceti hektarech vlastní vinice se stalo základnou pro produkci vysoce jakostních vín. Dokonale ošetřená surovina, okamžitě zpracovávaná pomocí ultramoderních technologií a zrání - ať už v inoxu nebo na dubových sudech - naopak v optimálním prostředí bezmála čtyřsetletých sklepů. Tato kombinace dává vínům osobitý charakter a díky jedinečnému rukopisu sklepmistrovu i nezaměnitelné vlastnosti. První ročníky, které se objevily na trhu po převzetí společnosti novým vlastníkem, dávají za pravdu kontroverznímu tvrzení o vínech „… ne pro každého“. Omezené množství produkce, atraktivní ambaláž a originální, elegantní vlastnosti vín z kolekce Kolby tuto proklamaci víceméně potvrzují.
Neuburské 2002, výběr z hroznů, polosladké - Kolby Pouzdřany. Nazlátlá barva, v níž se projevují tóny dané vyšší zralostí, na „věk“ vína jiskřivý, mladistvý projev. To jsou první znaky, kterými se tato nepříliš rozšířená odrůda představí. V nose se objeví umírněná kytka, v níž vede hrozen, akcentovaný vysokou vyzrálostí, podložený lipovými tóny, valéry kvetoucích luk a lehýnkou minerální stopou.
Chuť je natěžkaná cukrem, vede vyzrálý, medovými podtexty modelovaný akord. Chybí důraznější podpora kyselin, závěr vyznívá hroznovitě bohatý, lehce minerální a díky vysokému zbytku cukru v něm vede všepodmaňující sladkost. V samém závěru se objeví lehký stopový podtext kyselinky, vzápětí je však pohlcen panujícími cukry. Víno, přiklánějící se svou kompozicí k novým trendům odstupu od totálně prokvašených typů skoro bez cukru, se překlápí téměř do druhého oblouku sinusoidy. Potvrzuje dvě skutečnosti. I podceňovaná sorta dokáže dát velká vína, to zaprvé. Zadruhé potom marketingové heslo celé kolekce, že totiž není pro každého.