Menu Zavřít

Neokázalý šarm domů

31. 8. 2004
Autor: Euro.cz

Zahraniční kupci, zejména Britové, nastartovali růst cen

Jednoho deštivého dne loni v prosinci se Gary Batty díval na televizi ve svém domu v Doncasteru na severu Anglie, když spatřil reklamu realitní kanceláře specializující se na francouzské nemovitosti. Čtyřiatřicetiletého instruktora autoškoly zaujal inzerát, jenž nabízel tříložnicový dům s barem v přízemí ve vesnici Tournissan poblíž Carcassonne v jihozápadní Francii. Za pouhých 82 tisíc dolarů. Batty a jeho manželka hned o víkendu využili 28dolarový zpáteční let Ryanairu do Carcassonne. “Uvědomili jsme si, že šlo o životní příležitost,” vzpomíná Batty. Rodina prodala doncasterský dům za 116 tisíc dolarů a loni v květnu se přestěhovala do Tournissanu, kde se hodlají živit jako provozovatelé baru.
Kupci jako Battyovi pomohli roztočit francouzský trh s nemovitostmi do vysokých obrátek. Cizinci, zejména Britové, loni nakoupili francouzské nemovitosti v hodnotě 10,3 miliardy dolarů, což odpovídá přibližně patnácti procentům domů prodaných mimo větší města. Není pochyb o tom, že bohatí mají své vily na Riviéře a že Provence již dlouho přitahuje cizince. Ceny domů v jiných francouzských regionech však zůstávaly skromné – ještě předloni průměrná hodnota domu v takových oblastech, jako je Languedoc, Burgundsko nebo Normandie, činila o trochu víc než sto tisíc dolarů, čili méně než polovinu stejného ukazatele v Provence. Tento faktor – včetně nízkých úrokových sazeb a přehřátého britského trhu – zpřístupnil dům ve Francii mnoha Britům střední třídy. Mohou totiž získat úvěr ve výši ceny domu na koupi rekreačního objektu, nebo jednoduše zaplatit v hotovosti a přestěhovat se do Francie.
Tradiční lákadla Francie umocňuje modernější doplněk: Ryanair a easyJet nyní nabízejí levné lety z Londýna do více než půltuctu jihofrancouzských měst, třeba Nice, Carcassonne či Perpignanu. “Nyní mohou britští zákazníci navštívit Francii o víkendu levněji než cestovat vlakem do Walesu,” říká Anna Stoloffová, realitní makléřka v Languedocu, jež se specializuje na prodej britským zákazníkům.

WT100

Toujours l'Amour?

Hypotéky nepředstavují problém. Britská společnost Abbey National disponuje francouzskou divizí, jež se od roku 1994 specializuje na hypoteční úvěry britským občanům žijícím v zahraničí. Loni poskytla hypotéky v objemu téměř tří set milionů dolarů. Největší francouzská banka BNP Paribas v současné době jedná o koupi této odnože.
Mohl by tento milostný poměr skončit špatně? Bank for International Settlements uvádí, že ceny domů ve Francii loni vzrostly o 16,4 procenta, tedy mnohem víc než britský desetiprocentní vzestup. Celá řada Francouzů, jež zneklidnily globální výkyvy kapitálového trhu, také investuje do nemovitostí. Francouzští političtí činitelé se zatím o trendu příliš veřejně nezmiňovali, ale to se může změnit. Španělská centrální banka varovala před bublinou na trhu nemovitostí poté, co tamní ceny loni narostly o 17,3 procenta.
Někteří experti tvrdí, že se trh začíná ochlazovat zároveň s tím, jak jsou výhodné koupě čím dál vzácnější. Sébastien Duquesne, šéf divize pro zahraniční zákazníky v Abbey National France, uvádí, že banka letos očekává stejný celkový objem půjček jako loni, a dodává, “Tento trh již dozrál.”
Nicméně svůdné zpěvy Sirény v podobě krásné Francie neztratily nic na své síle pro Richarda Pullena, bývalého investičního bankéře, jenž se usadil v languedocské vesničce Autignac se svou ženou právničkou a dvěma dětmi. “Zdálo se nám, že trávíme všechen náš čas v poklusu mezi vyzvedáváním dětí ze školy, hektickou cestou do práce a spěchem zpět,” vzpomíná Pullen na starý způsob života. Poté, co Pullenovi loni prodali londýnský dům, koupili sídlo v Autignacu za 165 tisíc dolarů. Brzy začnou nabízet ubytování se snídaní.
Stejně spokojeni se svým novým životem jsou Battyovi, i když zpočátku uměli jen málo francouzsky a museli se potýkat s několika byrokratickými překážkami při znovuotevření baru. Ale podnik už má své štamgasty, včetně místního klubu hráčů pétanque a paní Battyová se dělí o soukromé zásoby anglického sáčkového čaje s oblíbenými zákazníky. Vypadá to, že Anglosasové ve Francii zůstanou. Copyrighted 2002 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Pavel Makovec, www.LangPal.com

  • Našli jste v článku chybu?