Menu Zavřít

Neopakovatelný rekord

29. 3. 2007
Autor: Euro.cz

ČEPS

CIF24

Státnímu podniku ČEPS, provozujícímu v zemi přenosovou soustavu, se loni nebývale dařilo. Výnosy dosáhly 16,107 miliardy korun, což je nejvíce v podnikové historii. Firma, která se stará o správné fungování páteřní elektrické sítě, vydělala loni po zdanění 2,658 miliardy korun. O rok dříve to bylo 2,455 miliardy korun.
„Výsledky jsou skvělé, ale neočekávám, že by se měly v dalších letech opakovat,“ tvrdí šéf ČEPS Vladimír Tošovský. Proč? Objemem takřka 2,855 miliard korun se totiž na celkových firemních výnosech podílely peníze za vydražení přeshraničních přenosových kapacit, které si každoročně rezervují za aukční poplatek obchodníci s elektřinou - především pro vývoz elektřiny do Německa.
„Zájem a ochota obchodníků platit vysoké částky v aukcích za přeshraniční kapacity úměrně roste s tím, jak moc se liší cena elektřiny v jednotlivých zemích,“ říká Tošovský. Například oč je v Německu dražší elektřina oproti Česku, tím víc jsou obchodníci ochotni platit za rezervaci přenosových kapacit pro vývoz elektřiny k západnímu sousedovi. „Rozdíly cen se však začínají smazávat, a tím se maže i ochota obchodníků platit poplatky,“ dodává Tošovský.
ČEPS letos plánuje investovat zhruba 2,5 miliardy korun - část prostředků půjde na výstavbu nového nebo vylepšení stávajícího vysokého vedení; další peníze poputují na modernizaci firemního zařízení.

  • Našli jste v článku chybu?