Menu Zavřít

Nepalte čarodějnice

6. 4. 2006
Autor: Euro.cz

Firma spoluvlastněná jihlavským primátorem dostává od obce významné zakázky

Skříňové hodiny za pracovním stolem krásně hrají a jihlavský primátor Vladimír Hink nás usazuje do masivních kožených křesel. Restaurované trámové stropy nad našimi hlavami jsou prý ještě nezajímavé ve srovnání s gotikou, která se odkrývá při právě probíhající rekonstrukci hlavní radniční budovy. Prostory radnice ostatně jen dokazují, jak se krajské město Jihlava má k světu. Jeho průmyslová zóna prosperuje, vzniklo v ní již na osm tisíc pracovních míst, místní fotbalisté dostanou nový stadion, hodně budov v centru má nové fasády, opravují se školy i školky. Jednou z nich je i mateřská škola Mozaika v Seifertově ulici, kterou v loňském a předloňském roce na náklady magistrátu opravovala a dostavovala společnost Terni. Zdánlivě nezajímavá a neznámá stavební firma, má ale překvapivého společníka. Obchodní rejstřík říká, že třetinovým majitelem firmy Terni je právě jihlavský primátor Vladimír Hink. Tato městská zakázka na opravu a dostavbu školky Mozaika přinesla firmě Terni čtyřiadvacet milionů korun. V uplynulých letech to nebyla jediná zakázka od jihlavské radnice. Týdeník EURO má k dispozici sestavy z magistrátního účetnictví, z nichž vyplývá, že uvedená společnost městu Jihlava za posledních pět let vyfakturovala přes padesát milionů korun.

Zakázky neovlivňuji.

„Ano, jsem třetinovým společníkem společnosti Terni,“ přiznává primátor Hink, ale nevidí na tom nic špatného. „Ve firmě nevyvíjím žádné aktivity, nejsem v ní jednatelem, ani nijak placen. Jednateli jsou moji dva spolupodílníci a já nemohu ručit za jejich rozhodnutí. Nejsem odpovědný za to, že oni přihlašují společnost do zakázek města,“ říká Hink.
A dodává, že nijak neovlivňuje výběrová řízení, nejmenuje výběrové komise a neúčastní se vyhodnocování zakázek.
Nezdá se primátorovi, že přes všechna tato ujištění jde o možný střet zájmů, když jím spoluvlastněná firma získává od radnice významné zakázky? “Být podílníkem v nějaké firmě přece není zločin! V naší společnosti, kde světlo světa spatřilo mnoho podezření z úplatkářství a nekalých soutěží, se na to špatně nahlíží. Jsem přesvědčen, že lidé, kteří mají firmy, jsou tolik na očích, že si nemohou dovolit žádný střet zájmů, žádné protlačování svých zájmů. Nikdo ze soukromého sektoru by neměl být diskriminován. Podivuji se nad tím, že vy stejně jako současná vláda dáváte soukromé podnikání na nějakou vedlejší kolej, že je zkrátka potřeba je zničit. Měl jsem jedinou možnost, jak těmto útokům zamezit, a to prodat svůj podíl. Já ho ale prodat nechci! Je to moje svobodné rozhodnutí, je to moje právo. A musím říct, že je to i jeden z důvodů, proč už tady nechci další volební období být. Beru to vůči své osobě jako diskriminaci. Uhýbám před nátlakem veřejného mínění, i když si myslím, že veřejné mínění to není, že to je pár jednotlivců a spíše jde o závist a nenávist,“ odpovídá Vladimír Hink.

Přiznávám sporožirový účet

.
Jihlavský primátor tvrdí, že on je na radnici jen proto, aby mohl pro město něco dobrého udělat a že funkci primátora rozhodně nepotřebuje, uživí se dobře i bez politiky. Jenže v křesle primátora končí nikoli proto, aby se vrátil k soukromému podnikání, ale proto, aby zkusil politiku o patro výše. Hink je na druhém místě krajské kandidátky ODS za Vysočinu pro volby do Poslanecké sněmovny, takže je pravděpodobné, že od léta bude mít místo v parlamentních lavicích. Od svých předchůdců ve sněmovně již pochytil minimálně jednu rétorickou figuru. Otázku na možný konflikt zájmů Hink zlehčuje stejně, jako někteří poslanci před ustavením komise pro vyšetření okolností pádu Investiční a Poštovní banky: „Musím poznamenat, že Terni není jediný podobný problém. Mám dokonce sporožirový účet u jedné banky, která poskytuje městu úvěry. Dokonce jsem se již jednou podepsal za město pod úvěrovou smlouvu a teprve posléze mi došlo, že u této banky mám i svůj soukromý účet.“ O korupci se prý v jeho případě v žádném případě nejedná. Nikdo z radnici ho údajně nemůže obvinit, že by firmu Terni jakkoli protežoval. V případě, že rada jedná o zakázce, o kterou se Terni uchází, zasedání opouští. Náměstek primátora František Zelníček (ČSSD) Hinkova slova potvrzuje. „Při těchto jednáních opravdu odchází. Podnikat začal dříve, než šel do politiky, tak co má dělat? Někdo byl před svým vstupem do politiky doktorem, někdo podnikal. Řekl nám, že se na činnosti té firmy již nijak nepodílí,“ říká Zelníček.

WT100

Podezřelá propojení stavebních firem.

Ředitelka české pobočky společnosti Transparency International Adriana Krnáčová, která se snaží upozorňovat na možné korupční prostředí a praktiky střetu zájmů, považuje Hinkův případ za modelový. „Tím, že jím spoluvlastněná firma získává od města zakázky, se samozřejmě žádného trestného činu nedopouští. Nicméně jde evidentně o jednání proti pravidlům slušného chování. Z řady případů víme, že právě na komunální úrovni je propojení mezi politikou a firmami velmi těsné, a že politici umějí přihrát spřízněné firmě obecní zakázku, i když to téměř nikdy nelze v konkrétních případech prokázat,“ říká ředitelka Krnáčová. Celosvětový index plátců úplatků Transparency International ukazuje, že z hlediska rizika korupce a klientelismu je právě stavebnictví nejohroženějším odvětvím. Z výzkumů provedených v osmi českých městech vyplývá, že „při zadávání veřejných zakázek na komunální úrovni panuje značná neprůhlednost a existují propojení stavebních firem s některými politiky a úředníky, což vyvolává podezření z ovlivňování výsledků výběrových řízení,“ tvrdí Krnáčová.

Otázka politické kultury.

Mirek Topolánek, předseda ODS, za kterou Hink kandiduje do sněmovny, říká, že již dříve jihlavskému primátorovi doporučil, aby problém vyřešil. „Vím ale, jak je to složité. Asi by měl svůj podíl převést na nějakou blízkou osobu. Bohužel není možné uplatnit americký mechanismus, kdÿ politik prostě své podíly ve firmách svěří do správy některému právníkovi. Taková pravidla zde nastavená nejsou,“ konstatuje šéf ODS.
Předseda Topolánek dříve rovněž podnikal, ale tuto situaci již vyřešil. „Nechci nikoho vyzývat, aby postupoval stejně jako já. Svůj podíl jsem prodal proto, že už nemám zájem dále podnikat. V žádném případě nechci pana primátora z ničeho obviňovat, vyvolávat nějaký hon na čarodějnice. Jde spíše o otázku politické kultury, měli bychom o těchto věcech veřejně diskutovat,“ dodává.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).