Menu Zavřít

Nepodařená výměna

28. 5. 2004
Autor: Euro.cz

E.ON

CIF24

PRAHA (foj)- Německá energetická firma E.ON v polovině loňského roku poslala ministerstvu práce a sociálních věcí dopis, ve kterém navrhuje výměnu akcií Jihočeské a Jihomoravské energetiky za své cenné papíry. Týdeníku EURO to potvrdil vysoký úředník ministerstva.
E.ON se však zatím odpovědi na svůj návrh nedočkal. „Žádná oficiální reakce doposud nepřišla,“ sdělil týdeníku EURO jednatel E.ON Bohemia Miroslav Píše. Firma v tuzemsku zastupuje zájmy svého německého vlastníka.
Ministerstvo práce a sociálních věcí ovládá v Jihočeské energetice 14,05 procenta akcií a v Jihomoravské energetice 13,25procentní podíl, E.ON v první firmě 84,6 procenta a ve druhé 80,2 procenta akcií. Návrh německé společnosti počítá s tím, že cenné papíry by se vyměnily na základě jednoduchého klíče: spočítat souhrnnou hodnotu akcií dle platného znaleckého posudku energetických firem a za ně vydat akcie E.ON ve stejné hodnotě.
Stát si nechal vypracovat posudek v době, kdy prodával významnou část svých podílů v regionálních distributorech ČEZ. Znalec ohodnotil cenu jedné akcie Jihočeské energetiky částkou 2128 korun a Jihomoravské energetiky 3196 korun. Hodnota podílů, které ministerstvo v energetických firmách ovládalo, tak dosáhla částky 2,069 miliardy korun.
V době, kdy E.ON navrhl ministerstvu výměnu, se cenné papíry německé firmy obchodovaly na frankfurtské burze zhruba 46 eur za jednu akcii. Pokud by se hodnota přepočítala dle současného kurzu eura ke koruně, ministerstvo by získalo kolem 1,423 milionu akcií E.ON. „Tím, že ministerstvo se výměnu neuskutečnilo, připravilo se o pěknou částku. Cena akcií E.ON za posledního půl roku vzrostla přibližně o dvacet procent,“ uvedl zdroj blízký vedení německé společnosti. Ve čtvrtek 27. května se jedna akcie E.ON obchodovala za 56,77 eura.
„Ministerstvo nabídku dostalo 18. 11. 2003. V současné době jsou zpracovávány posudky na tuto transakci a probíhají konzultace s ministerstvem financí a navrhovatelem transakce. Ministerstvo zvažuje i další možné varianty řešení, nicméně ve všech případech podléhá přijetí jakékoli varianty dosažení konsensu s MF ČR a následnému projednání vládou ČR,“ sdělila tisková mluvčí ministerstva Kateřina Prejdová.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).