Menu Zavřít

Nepřežila se izolace komunistů. Přežil se Sobotka

20. 2. 2017
Autor: Redakce

Tak jsme zase o něco chytřejší. Po daňovém ataku na nevoliče ČSSD a taky nejen banky přišel premiér a šéf strany Bohuslav Sobotka s dalším modernizačním nápadem: prý se „přežil“ náš strach z komunistů, takže se ČSSD klidně může vykašlat na své bohumínské usnesení zakazující vládní spolupráci s KSČM a pozvat je do vlády.

Pokud Sobotka přežije další volební sněm ČSSD i volby, což je poslední čtvrt století zhruba jeho politický program, bude tedy klidně vládnout s komunisty. Jak se přežil strach z nich, to záhy po jeho další předvolební nadílce naživo předvedl Vojtěch Filip, mile leninský šéf komunistů. Ten řekl, že až komunisti usednou ve vládě, vyvedou Česko z EU i NATO, protože to se pro změnu přežilo podle něj.

U Filipa to samozřejmě nepřekvapí. Čeští komunisti jsou poctivě strašidelná totalitní banda popírající vlastní obludnou historii. Pokaždé, když vidím nejen Filipa v televizi, jdu se radši přesvědčit, že mám po ruce pas, zubní kartáček a taky menší obnos na delší cestu – jen pro případ emigrace. Žil jsem v komunismu dvacet let a nic mě dodnes ve snu nestraší tak jako džíny z Prostějova nebo hrozba spartakiády.

Takhle nebezpečný mentální vývoj ale překvapí u Sobotky. Chápal bych, kdyby jako šéf ČSSD s komunisty kdysi vládl starý cynik a komunista Miloš Zeman, ostatně jeho kabinet byl někdejších zkušených komunistických kádrů plný. Nebo kdyby to s nimi dal dohromady bláznivý Vladimír Špidla, jenž stejně jako oni upřímně věří, že ekonomické „zdroje tu jsou“. Proč ale zrovna starý-mladý Sobotka, jenž se snaží tvářit jako v podstatě moderní demokrat, který do vlády nepřišel rovnou z JZD?


Jak vidí Petr Holec šance ČSSD ve volbách?

Minulý týden ukázal, proč ČSSD prohraje volby

Sobotka sjednocuje ČSSD. Ve strachu z voleb

Podle premiéra Bohuslava Sobotky potřebuje ČSSD silnější lídry a lepší kandidátky.


Ano, chápu: pod Sobotkou se jako vždy houpe politická židle, protože za šest let u jejího kormidla ČSSD téměř přivedl k dalšímu grossovskému momentu; strana nevyhrála troje poslední volby a její preference se blíží k číslu, s jakým ji kdysi po pádu Stanislava Grosse přebíral Jiří Paroubek. Takže premiér chce zřejmě spolustraníkům naznačit, že se ani do budoucna nemusí bát jeho neschopnosti, protože vždycky je tu přece šance dát to dohromady s komunisty. Ostatně vedle jejich programu vypadá i ten Sobotkův jako milosrdná loupež v mezích zákona.

Sobotka argumentuje tím, že vlastně o nic nejde, protože prý dávno máme komunistické starosty i hejtmany - a taky se kvůli nim znovu nezavírají nebo nevěší třídní nepřátelé. To je argumentace hodná skutečného zoufalce. Je sice smutná pravda, že i takoví tradiční lupiči jako komunisti nakonec u moci blednou ve srovnání s machry z ODS a ČSSD, jak ukazuje nejen rozkradený ROP Severozápad, kde dokázali ukrást skoro víc peněz, než na dotačním úřadě kdy měli.


Přečtěte si další komentáře autora:

Stařeckou hůl už Zeman má. Teď ještě vyjít s osmi tisíci měsíčně

Ubráníme zemi, slibuje Robejšek. Hlavně před ním!

Michal Horáček odtajnil svůj tým. Tolik dobra jste neviděli

Michal Horáček


Jenže starostové ani hejtmani neřeší zahraniční politiku nebo nedejbůh makroekonomiku. Vyvést zemi z NATO nebo EU a znárodnit průmysl je přece jen něco jiného než řešit kanalizaci nebo sběr psích exkrementů. Posaďte komunisty do vlády a brzy budeme znovu patřit ke stále agresivnějšímu Rusku stejně jako Krym. A v Mladé Boleslavi budou místo škodovek montovat lady. Čeští komunisti nejsou žádní salonní snílci jako třeba italští komunisti; myslí to fakt upřímně.

KL24

Je škoda, že Sobotka před volbami procitá zrovna tímhle způsobem. Uznávám samozřejmě, že jako politik je obdivuhodný: v politice se pohybuje od roku 1989, byl ministrem financí a poslední dobou je premiér i předseda ČSSD. Dokážete si ale s jeho jménem spojit byť jedinou důležitější politickou věc – a že nemyslím zrovna nákup bytu za poslanecké náhrady? Ne: Sobotka vždycky všechno jen vyseděl a přežil, to je jeho program. Teď se nepřežila izolace komunistů, ale Sobotka.

O ČSSD dále čtěte:

Volební tahák? ČSSD navrhuje bankovní daň

Sobotka: Koalice „všichni proti ANO“ by nefungovala


  • Našli jste v článku chybu?