Menu Zavřít

Nepříjemné překvapení

3. 11. 2006
Autor: Euro.cz

Orco Property Group

MMF24

Dosud znala developerská společnost Orco Property Group jen cestu vzhůru. Hodnota vlastněného portfolia rostla a spolu s ní i ocenění jejích akcií. Všechny makléřské domy ji viděli nad hranicí 100 eur. Na přelomu října a listopadu ale Orco poprvé zažilo nepřízeň investiční banky a ratingové agentury. Společnost obdržela od ratingové agentury Moody's nižší hodnocení v rámci národní ratingové stupnice určené pro český trh. Příslušný rating Orka se snížil na Baa3.cz z dosavadního A3.cz kvůli letošní akvizici německé společnosti Viterra Development za 96 milionů eur. Podle Moody´s budou například výsledky firmy více ovlivněny situací na zralých, a tím méně rostoucích trzích západní Evropy. Objeví se rovněž riziko spojené s možným refinancováním firemních dluhopisů.
S pohledem Moody's ale Orco Property Group nesouhlasí. V oficiálním prohlášení firma uvedla, že zahájila kroky potřebné pro vstup na maďarskou a polskou burzu, který by se měl uskutečnit v první polovině příštího roku. „Kótace na těchto burzách přinese Orku další možnosti zvýšení majetku a zlepšení vnitřních ukazatelů,“ uvádí se v prohlášení společnosti.
Druhou nepříjemnou zprávu o Orku vydala francouzská investiční společnost Oddo & Cie. Akcie firmy doporučila prodávat a cílovou cenu akcie snížila na 85 eur, což je podstatně méně než hodnoty nastavené ostatními analytickými domy a také viditelně nejnižší cílová cena stanovená na trhu za posledního půl roku. Akcie Orka se v závěru týdne obchodovaly na burzách v průměru za necelých 100 eur. (tos)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).