Menu Zavřít

NEPŘÍJEMNOST JEN PRO ČESKÝ EXPORT

21. 8. 2001
Autor: Euro.cz

V z á j e m n ý     o b c h o d

Pro český export v současné době představuje situace na Slovensku dvě rizika. Jedno spočívá v možném poklesu tamní koruny, druhé v omezení poptávky. Obojí může úspěch českých výrobků na tomto trhu ohrozit.

Naštěstí naše propojení s ním není až tak velké, jak by si leckdo myslel. Jde pouze o zhruba deset procent našeho exportu, zatímco před časem to bylo ještě okolo třinácti. Přesto se může stagnace u našich sousedů na českém vývozu podepsat, což může být zvlášť v době očekávaného poklesu poptávky v západní Evropě dost nepříjemné.

„Osobně bych spíš než v koruně viděl nebezpečí v poklesu poptávky, vyvolaný nutností zavedení něčeho obdobného, jako byly české balíčky zahrnující významnou restrikci veřejných výdajů,“ říká člen představenstva a analytik společnosti Patria Finance Vladimír Kreidl. „Jestliže se takzvaná cenová citlivost exportu na Slovensku pohybuje okolo jedné, potom pokles kurzu koruny o deset procent sníží o deset procent i export. Přidá-li se k tomu pokles poptávky, mohli bychom se dostat třeba ke dvaceti, ale i výš. Celkem by tak mohl náš vývoz na Slovensko klesnout o dva až tři procentní body. To by znamenalo pokles tempa růstu celkového exportu o jedno až tři procenta,“ dodává. Jelikož se letos český export vyvíjí dost výrazně, těžko říct, kde by se po takovém přistřižení křídel ocitl. V poslední době se jeho růst pohyboval zhruba okolo 15 procent.

Podle analytika Raiffeisenbank Ivo Nejdla by mohl pokles koruny postihnout především výrobce v oblasti ocelářství. „Na druhou stranu, výraznou část českého exportu na Slovensko, a to zhruba polovinu, tvoří dopravní stroje a zařízení. Tyto výrobky přitom růst exportních cen příliš neovlivní. Podle odhadů, s nimiž se ztotožňuji, by devalvace slovenské koruny neměla zhoršit naši obchodní bilanci o více než 0,6 procenta HDP,“ tvrdí.

Zatímco pro Českou republiku může být recese na Slovensku nepříjemná, ostatní země východní Evropy by ji neměly nijak pocítit. Jejich vývoz do země pod Tatrami se pohybuje maximálně do dvou procent. Přesto však existuje jedna výjimka, která se týká všech výrobců v tomto regionu. Je jí ocelářský průmysl. V každé východoevropské zemi totiž existuje firma podobná VSŽ, kterou oslabení slovenské koruny poškodí. V oceli není velký rozdíl a ta levnější ze Slovenska na tom bude lépe.

WT100

Jak obchoduje vých. Evropa se Slovenskem (27 kB)

  • Našli jste v článku chybu?