Menu Zavřít

Nespolehlivý spojenec USA

25. 5. 2017
Autor: Redakce

Americké bezpečnostní složky se postaraly o skandál, když jim unikly fotografie a informace ohledně teroristického útoku v Manchesteru, které zveřejnil list New York Times. Kvůli úniku jim britská policie přestala poskytovat další informace. Američané tak stále více vypadají jako ti, kteří neumí držet jazyk za zuby. Není to totiž první únik citlivých informací, za kterým stojí američtí představitelé.

Pusu na špacír si pustil v poslední době rovněž americký prezident Donald Trump, který o citlivých informacích hovořil s ruskými představiteli. Údaje se přitom týkaly Izraele, hlavního spojence USA na Blízkém východě.

Na současném úniku je přitom nejhorší myšlenka, že se jedná o pokračování vzájemného souboje bezpečnostních složek s Bílým domem. Již po příchodu Trumpa do Washingtonu bylo totiž zřejmé, že bude mít napjaté vztahy s celou řadou tajných služeb. Ty ostatně ostře zkritizoval před svou inaugurací, kdy je obvinil z úniku tajných informací, které o něm údajně sbíraly ruští zpravodajové. „Je to skandál a důrazně říkám, že je to něco, co by se stalo a stávalo v nacistickém Německu,“ zkritizoval tehdy tajné služby Trump. Podle něj dovolily únik informací, které označil za lživé.


Česká stopa v manchesterské tragédii:

Údajný útočník z Manchesteru letěl přes Prahu

 letiště Ruzyně


A napjaté vztahy na americké scéně evidentně panují i nadále, když z FBI v minulých týdnech unikly poznámky o schůzkách dnes již bývalého šéfa FBI Jamese Comeyho s Trumpem. Podle nich Trump požádal Comeyho, aby zastavil vyšetřování jeho bezpečnostního poradce Michaela Flynna kvůli vazbám na Rusko.

FBI a další bezpečností složky tak evidentně Trumpa nemusí a tato nevraživost je vzájemná, když prezident jednotlivé tajné služby řádně pročistil. Pouštění informací od spřátelených služeb do tisku přitom poškozuje Trumpův obraz. Prezident navíc bude muset aktuální únik vysvětlovat britské premiérce Therese Mayové na probíhajícím summitu NATO.


Připomeňte si událost v Manchesteru minutu po minutě:

Manchester: Sebevražedný terorista zabil na koncertě 22 lidí

 Policie evakuovala nákupní centrum Arndale v Manchesteru


Pokud bylo ovšem skutečně záměrem úniku informací od Britů poškození Trumpa ve světě, šlo o nesmírně lehkovážný krok. Únik fotek a informací z teroristického útoku totiž mohl poškodit policejní vyšetřování v Británii a v nejhorším případě ohrozit i její obyvatele. A je celkem jedno, zda k úniku došlo kvůli vzájemnému vyřizování účtů v USA, nebo kvůli pochybení jednotlivce.

CIF24

Ať tak, nebo tak Spojené státy získávají nálepku nespolehlivého spojence, kterému je lépe neposkytovat citlivá data, aby se nedostaly do rukou nepřátel, nebo neprosákly na veřejnost. A to by bylo to poslední, co by boj s teroristy potřeboval. Vyhrát se totiž bez mezinárodní spolupráce nedá.

Přečtěte si další komentáře Vladana Gallistla:

ČSSD se topí v Babišových dluhopisech

Zeman neví o „dolních deseti milionech“ vůbec nic

Nečekaný dárek z Hradu pro Sobotku

Mračna z USA i Číny

Tragická komunikace „komunikátora roku“


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).