Menu Zavřít

Neúspěšný boj o život

25. 4. 2002
Autor: Euro.cz

Pravicová levice musí vytvořit vládu

První slova nadějného kandidáta na post nového maďarského premiéra, lídra socialistické strany Pétera Medgyessyho, byla: „Je na čase nemluvit o tom, zda občané mají rádi vládu. Mluvme raději o vládě, která bude mít ráda občany.“ Vyslovil je, když zjistil, že matematický vítěz voleb, dosavadní vládní strana Viktora Orbána Fidesz, nebude schopná vytvořit většinovou vládu. Po druhém kole maďarských voleb, ve kterém se rozhodovalo o zbývajících 131 mandátech ze 386, získala dosavadní vládnoucí strana 188 mandátů, takže jí pro sestavení kabinetu chybí šest křesel v Národním shromáždění. Socialisté se 176 mandáty se totiž mohou spolehnout na koaliční spolupráci liberálního Svazu svobodných demokratù, který získal jednadvacet mandátů.

Populismus zabírá.

Přední představitel liberálů Gábor Fodor řekl těsně po prvním kole voleb, že problémem už není recese, státní dluh nebo nestabilita měny: „Problémem Maďarska je vláda Viktora Orbána“. Fodor však ani netušil, co ještě voliče čeká. Při několika dobře organizovaných mítincích s účastí statisíců lidí se Viktor Orbán představil v podobě, v jaké ho Maďarsko ani Evropa zatím neznaly. Vsadil na vše, co je extremní a populistické, počínaje zvyšováním důchodů (se zpětnou platností od ledna), nelítostným zneužíváním veřejnoprávní maďarské televize pro kampaň konče. Orbánovi se v prvním kole povedlo odstavit maďarského Le Pena - Istvána Csurku. Bylo však překvapením, když ve druhém kole byl schopen převzít jeho agendu i argumentaci, a bez potíží použít místy až krajně nacionalistické postoje. Domácí i zahraniční pozorovatelé charakterizovali jeho kampaň jako „boj o život“.

Kdo na co vsadil.

Efektivnější byla vyčkávací taktika socialistů. Před druhým kolem společně s liberály vsadili na to, že rozdělení společnosti a bičování vášní dovede k volebním urnám i nerozhodné voliče, kteří se lekli extrémní kampaně Fidesz a jeho partnerů. Zatímco Orbán využil i staleté křivdy Maďarů a vyhlásil se za příštího premiéra patnácti milionů Maďarů v Karpatské kotlině (nic nového pod Sluncem: pokračoval jen v agendě prvního postkomunistického premiéra Józsefa Antalla), socialistický lídr Medgyessy řekl: „Nechci být premiérem dvakrát pěti milionů občanů. Chci být premiérem deseti milionů Maďarů s pocitem odpovědnosti za krajany, žijící v sousedních zemích.“

KL24

Těsný výsledek - těžké vládnutí.

Nová vláda to nebude mít lehké. Poprvé za uplynulých dvanáct let bude mít nepohodlnou, jen desetimandátovou většinu. I když se po ustanovující schůzi parlamentu oddělí frakce Maďarského demokratického fóra od Orbánova Fideszu, opozice bude silná a pravděpodobně bude chtít dokázat, že socialisté nejsou schopni vládnout. Argumentů bude dost: Medgyessyho zahraniční politika se v základech nezmění a péče o maďarské menšiny v Evropě zůstává jedním z jejích pilířů. V každém případě je však možné očekávat dohodu se Slovenskem ohledně pro Bratislavu nepřijatelných pasáží krajanského zákona. Benešovým dekretům se nová vláda věnovat asi nebude, z hlediska integračních ambicí Maďarska - ale také jeho sousedů - se situace uklidní. Maďarské Národní shromáždění ale zažije několik nepříjemných debat.

Staré známé otázky.

Lze-li očekávat také pokrok v otázce vodního díla Gabčíkovo- Nagymaros, je těžké předpovědět. Do dnešního dne není na světě dohoda, kterou verdikt haagského tribunálu předpokládá, přičemž i slovenský premiér Dzurinda řekl, že nynější satus quo v Gabčíkově ekonomicky vyhovuje zejména Bratislavě. Medgyessy se zavázal v kampani, že další hráze se budovat nebudou. Příští opozice však upozorňuje, že snaha o dohodu s Bratislavou může být nevýhodná pro Budapešť. Doma to Medgyessy také nebude mít lehké. V ekonomice nastává paradoxní jev: konzervativní pravice tíhla spíše k zestátnění s centralizovanou pravomocí vlády i v ekonomických otázkách, levicoví socialisté pravděpodobně už podruhé budou dělat politiku bližší pravicovým vládám a budou se snažit více decentralizovat a liberalizovat ekonomiku. Jako první krok lze očekávat deregulaci cen energií. Potom se uvidí, co ještě maďarské obytelstvo vydrží. První zahraniční prezentace nového premiéra bude mít českou souvislost. Medgyessy by měl zastupovat Maďarsko už na květnovém summitu premiérů zemí Visegrádu a Beneluxu. Do Bratislavy prý už pozvánku má.

  • Našli jste v článku chybu?