Menu Zavřít

NEVĚŘTE NIKOMU

31. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Měnová a finanční politika

Před nadměrným nasloucháním radám a doporučením mezinárodních institucí typu Mezinárodního měnového fondu varoval minulé úterý v projevu na bankovním fóru předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus. „Neměli bychom být obětí zájmu me- zinárodních skupin poradců a byrokratů mezinárodních institucí, řekl Klaus před zástupci těchto institucí. „Transformující se země by měly být opatrnější při poslouchání těchto rad, citovala Klause ČTK.

Souhlas s tímto názorem vyjádřil i hlavní ekonom Investiční a Poštovní banky Jiří Křovák. Mezinárodní instituce by se měly podle něho zamyslet nad úlohou, kterou hrály v posledních deseti letech a nad radami, které poskytují. „R ozvíjející se trhy nejsou standardní ekonomikou a mají svá specifika a vzájemné odlišnosti, řekl.

ebf - tip - debata

Pro kritické hodnocení rad a doporučení, které poskytují mezinárodní instituce, je i profesor Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Michal Mejstřík. „Jednotlivá doporučení se musí převést do domácího prostředí, nelze na- sazovat všude stej né páky, podotkl.

Klaus dále vzpomněl problém zavedení eura a jeho dopady na transformující se ekonomiky. Ze zavedení eura nebude ČR podle něho jen těžit, euro bude znamenat i náklady. Jedním z důsledků měnové unie bude vznik politické a fiskální unie . „Evropa nepotřebuje unifikaci, potřebuje liberalizaci, uvedl Klaus s tím, že je otázkou, zda nás EU k tomuto cíli vede.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).