Menu Zavřít

Neveselé devadesátkové retro

31. 5. 2013
Autor: Redakce

Měl jsem to štěstí, nebo možná spíš smůlu, že jsem dospíval v 90. letech. Byla to zvláštní doba, divoká, plná podivně specifické energie.

Naše generace se s odpuštěním starala hlavně o to, kdy poběží další díl Beverely Hills a České sody, místo aby si všímala, co se kde privatizuje nebo tuneluje. Přitom člověku po čase přirozeně dojde (byť to vlastně lze jen tušit), že s následky toho zběsilého transformačního období se celá společnost okolo něj vyrovnává doteď. Že se tehdy něco povedlo, spousta spíše ne, a ta zklamaná naděje způsobila jen pomalu hojící se rány.

Jak už jsem ale říkal, já a moji vrstevníci na tu groteskní éru vzpomínáme spíše s nostalgií. Takže, když jsem nedávno někde zaslechl, že „devadesátky jsou zase v módě“, přivítal jsem to spíš s povděkem. Tedy do té doby, než jsem začal všímat, jaké znaky tohle 90's retro vlastně připomínají.

Kromě jiného:

Miloš Zeman je v politice a nadává na novináře.

Novináři píší o privatizátorech z Mostecké uhelné.

V televizi „investiguje“ Radek John.

Vláda chce dostavět Temelín.

Karel Gott je prý zase „in“ a bude vystupovat na jednom z největších hudebních festivalů v Česku (Rock for People).

V některých částech země přibývá rasových nepokojů.

Žádné dvakrát veselé retro to právě není. Rozhodně ne takové, které by s pousmáním připomínalo sladkou minulost. A možná jsou ty paralely umělé a návodné, nebo je to prostě tím, že se česká společnost a její elita se od té doby změnily méně, než bychom si přáli. Nebo se snad podvědomě s nešvary oné éry potřebuje svým způsobem ještě vyrovnat? Kdo ví.

Každopádně bude zajímavé, jakým způsobem se tomu postavíme. Třeba se ukáže, že tváří v tvář prezidentově konfrontační politice se zbytek našeho politického spektra trochu umravní. Třeba využijeme příležitosti a s privatizačními přízraky z MUSky se po právu vypořádáme. Možná mají některé kampeličky problém, ale dnes je mnohem méně překážek proto, aby veškerá řízení s nimi proběhla transparentně a čistě. A možná nás všechny překvapí, jak Karel Gott na festivalu pěkně zazpívá. Možná…


Čtěte další komentáře Tomáše Plhoně:

Ekonomická apatie a svalování viny

Prát si trička a žehlit košile

ebf - tip - debata

Mobilní revoluce v odpadkovém koši


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).