Menu Zavřít

NEZDOLNÝ RŮST 

31. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Ekonomika USA

Americký hrubý domácí produkt vystoupil v prvním čtvrtletí podle předběžných a sezonně očištěných dat o výrazných 4,5 procenta ve srovnání s předchozími třemi měsíci. V meziročním srovnání vykázala největší ekonomika světa růst o 3,9 procenta. V posledních devíti letech se americká ekonomika v růstu v podstatě nezastavila a analytiky stále překvapuje. I poslední data, která na druhou stranu byla slabší ve srovnání s šestiprocentním růstem posledního loňského čtvrtletí , překonala odhady trhu.

ebf - tip - debata

Na ekonomickém růstu se příznivě odrazily vyšší spotřebitelské výdaje o 6,7 procenta, naopak míra úspor klesla o půl procenta. To byl vůbec nejhorší čtvrtletní výsledek od roku 1946, kdy začala americká vláda údaje o míře úspor sledovat. Znamená to, že Američané si ke svým nákupům půjčují stále více peněz.

Jedinou slabinou ekonomického růstu je export, který kvůli poklesu kupní síly na trzích v jihovýchodní Asii a v Latinské Americe spadl o 7,7 procenta, zatímco o čtvrtletí dříve vyskočil o 19,7 procenta. Do Latinské Ameriky směřu je třetina vývozu USA.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).