Menu Zavřít

Nicastrův plán

5. 12. 2002
Autor: Euro.cz

UniCredito přebírá banku a chce zdvojnásobit počet poboček

UniCredito Italiano (UCI) se již dvakrát neúspěšně pokoušela proniknout na bankovní trh v České republice. Nejprve akvizicí Investiční a Poštovní banky a posléze účastí v tendru na prodej státního podílu v Komerční bance. Ani v jednom případě však nebyla úspěšná. Po těchto dvou neúspěších se mezi českými manažery škodolibě říkalo, že Italové nejsou schopni v Česku koupit žádnou banku. Teprve v roce 2002 se UCI definitivně etablovala na českém bankovním trhu nákupem majoritního podílu v Živnostenské bance od německé Bankgesellschaft Berlin (BGB).

UCI v nové Evropě.

Živnostenská banka, nejstarší český finanční dům založený v roce 1868, vymění nejpozději do jara příštího roku dozorčí radu a provede změny v představenstvu. Důvodem je skutečnost, že problémový majoritní akcionář BGB prodal svůj majoritní balík 85,16 procenta akcií milánské bance UniCredito Italiano. Prodej již schválila Česká národní banka, čeká se jen na schválení italské centrální banky, které by mělo být k dispozici během několika příštích dnů. UCI je druhá největší italská banka, v Evropě se řadí mezi deset největších bank posuzováno na základě tržní kapitalizace. Generálním ředitelem je Alessandro Profumo, pozici zástupce a ředitele divize New Europe, pod kterou bude patřit také Živnobanka, zastává Roberto Nicastro. Disponuje sítí 3998 obchodních míst, návratnost kapitálu (ROE) činila v roce 2001 hodnotu osmnácti procent. Kromě Živnobanky vlastní Italové také rozhodující podíly v bankách Pekao Bank (Polsko), UniBanka (Slovensko), Zagrebačka banka (Chorvatsko), Demirbank (Rumunsko) a Bulbank (Bulharsko). Do skupiny patří rovněž investiční společnost Pioneer.
Jako jediné z italských bank jí přední agentury letos zvýšily rating, v současné době má rating AA- (S&P) a Aa2 (Moody's). Letošní zisk by se měl pohybovat kolem 1,8 miliardy eur.

Nicastrova vize.

Dvojka v nejvyšším vedení UCI Roberto Nicastro má vizi razantního růstu Živnostenské banky v příštích letech. Nenechal nikoho na pochybách, že to myslí vážně, když v pátek 29. listopadu v pražském sále Autoklubu prezentoval vedoucím pracovníkům banky, ředitelům poboček a několika hostům plán dalšího rychlého a razantního růstu banky v příštích letech. Kromě místopředsedy představenstva Josefa Pitry bylo možno v prostorách Autoklubu potkat také Jiřího Kunerta (nyní šéfa slovenské UniBanky), pravděpodobně staronového generálního ředitele banky. Kromě ostatních členů představenstva byl již přítomen i Massimo Minolfi (šéf UniCredito Factoring), který se stane místopředsedou nově jmenovaného představenstva. Na post předsedy dozorčí rady se počítá právě s Robertem Nicastrem.

Nejnižší poplatky.

Živnostenská banka je dlouhá léta bezesporu pýchou českého bankovnictví. Má vynikající pověst, nikdy nebyla spojena s žádnými skandály, nebyla tunelována, nepotřebovala ani státní pomoc a je velmi dobře organizovaná. Proto její začlenění do sítě UCI prý nebude činit větší potíže. Nicastro rozhodně nemíní změnit název banky, protože Živnostenská banka má - jak se vyjádřil pro Hospodářské noviny - dobré jméno. (Na Slovensku se z Poľnobanky, kterou UCI koupila v říjnu 2000, stala UniBanka.)
Na českém trhu Živnobanka patří ke špičce v takzvaném private banking. Uplatňuje vysoce individuální a současně velmi profesionální přístup ke klientům. Ve srovnání s ostatními bankami si za svoje produkty a služby účtuje dlouhodobě nejnižší poplatky.

MMF24

Jako v Bulharsku.

Přestože detaily dalšího vývoje banky ještě nebyly zveřejněny, týdeníku EURO se podařilo zjistit, že nová strategie na rozdíl od minulosti bude velmi agresivní, a to zejména v oblasti retailu. Někteří manažeři banky říkají, že Živnobanka se nejvíce podobá bulharské akvizici UniCredita. Ač jde o kapitálově stejně silné finanční instituce, Bulbank má na bankovním trhu podíl 27 procent, Živnobanka tři procenta. Bulbank má 98 poboček, Živnobanka jen 51. Proto bude muset přitlačit na zvýšení efektivnosti. Nicastro chce rychle tržní podíl šest procent a investovat 4,5 miliardy korun, aby odstranil konkurenční nevýhody. Týdeník EURO má informace, že Živnobanka po vzoru Bulbanky začne v roce 2003 v Česku se zřizováním minimálně padesáti nových obchodních míst. Zaplnily by se tím některá hluchá místa v regionech. To by pomohlo i k rozvíjení další Nicastrovy priority: UniCredito – stejně jako ostatní banky na českém trhu – vidí velký růstový potenciál v úvěrování malých a středních podniků, ale také živnostníků. Český trh je však rozdělen a noví klienti nejsou volně k dispozici. Ty Živnobanka získá jedině tak, že jiné banky je ztratí. Strategií UCI se nemůže stát největší bankou na trhu, ale Italové chtějí být nejlepší. Otázkou je, nakolik jsou ostatní banky na agresivitu z jihu Evropy připraveny. Pokud budou chtít v tomto souboji obstát, budou zřejmě nuceny snížit poplatky na úroveň Živnobanky, což se však v takovém případě negativně dotkne jejich ziskovosti.
Společnost Pioneer, která je globálním hráčem ve správě aktiv, převezme podle informací týdeníku EURO dvě dcery Živnostenské banky: ŽB-Trust a ŽB Asset Management. Bylo by údajně nesmyslné, aby firmy se stejným zaměřením fungovaly na českém trhu vedle sebe. Ve vedení těchto dvou firem by měly nastat i personální změny.

Šance pro headhuntery.

Měření sil na trhu se logicky přenese i do roviny kvality zaměstnanců. Během prodejního procesu se totiž UCI povedl husarský kousek. Přestože při akvizicích a fúzích kvůli nejistotě z budoucího vývoje ztrácejí banky - v některých případech - dokonce až 80 procent klíčových manažerů, kteří se tímto procentem podílejí také na tvorbě zisku.
Živnostenskou banku v poslední době přes veškerou snahu headhunterů neopustil z klíčových manažerů nikdo. Osobnost Jiřího Kunerta se těší mezi zaměstnanci banky a jejími klienty vysoké důvěře. Jeho angažmá při koupi Živnobanky bylo ze strany UCI strategicky promyšleným tahem, který této finanční instituci zajistil udržení stabilní pozice na trhu bez personálních otřesů.
Nicméně informace týdeníku EURO říkají, že v několika headhunterských firmách personální konzultanti nemarní čas. Kvalitní a přitom stále lehce podprůměrně placení manažeři Živnobanky jsou nadále zajímavým akvizičním cílem pro konkurenční banky. Je známo, že jejich cena je při přechodu vysoká, avšak tato investice se rozhodně vyplatí. Proto také ze Živnobanky odcházejí zpravidla na vyšší pozice a rozhodně nekývnou první nabídce. Pokud však chtějí headhunteři uspět, musejí si opravdu pospíšit. Do doby opětovného usednutí Kunerta do křesla generálního ředitele již zřejmé mnoho vody ve Vltavě neproteče…

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).