Jedním z častých jevů provázejících konzumaci alkoholu všeho druhu je kouření, zvyk, který je v poslední době předmětem doslova celosvětové negativní kampaně. Symbolem negativ kouření je přitom nikotin - realita je však zcela jiná.
Pomocí metody nazývané zobrazovací funkční magnetická rezonance odhalili totiž nedávno výzkumníci z Národního ústavu pro drogově závislé v USA šokující skutečnost: Nikotin zlepšuje pozornost. Tato droga totiž podle současných poznatků podporuje činnost zadní části mozkové kůry a také příslušných sousedních oblastí nacházejících se pod mozkovou kůrou. Technika odhalila, že jde o oblasti týkající se vizuálního vnímání, centrum pro vzrušivost, podráždění a aktivaci pohybu. Studie podle populárně-vědeckého serveru www.osel.cz poskytla první důkaz, že „nikotinem navozená aktivace činnosti temenní části mozku je spojena se zlepšením pozornosti“. Nikotin tak podle výsledků zveřejněné studie dokáže nabudit, a tím do řešení úkolů zapojit i méně využívané části mozku. Léty odsuzovaný nikotin by tak mohl být naopak v blízké budoucnosti používán k léčebným účelům. Málokdo ostatně ví, že nikotin zcela přirozeným způsobem konzumuje celá řada lidí vyznávajících trendy zdravého životního stylu, především konzumentů zeleniny. Podle zjištění jiné vědecké skupiny, pracovníků univerzity v Michigenu, je totiž nikotin součástí některých druhů, obvykle hojně konzumovaných druhů zeleniny. Největším dodavatelem nikotinu je přitom lilek, v němž obsah nikotinu činí v průměru 100 miligramů na kilogram, hodně nikotinu mají v sobě ale také rajčata, brambory, květák či paprika. Dávky nikotinu z uvedených druhů zeleniny jsou ovšem při běžné konzumaci pro lidský organizmus zanedbatelné. Nicméně - již se vyrojily teorie, že uvedené druhy zeleniny mohou kuřákům, kteří chtějí s kouřením přestat a nemohou se zbavit závislosti na nikotinu, potřebné množství této látky do těla dodat.