Menu Zavřít

NÍZKÝ ZISK AKCIÍM NEVADÍ 

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

ČEZ

Elektrárenská společnost ČEZ oznámila za třetí čtvrtletí další zhoršení výsledků. Přesto se od 1. listopadu naopak kurs jejích akcií zvýšil. Analytici se domnívají, že i v příštím období cena spíše poroste. Kurs podle nich nyní reaguje na příznivé zprávy o deregulaci a o případné účasti společnosti ČEZ na privatizaci distribučních firem (EURO 42/1999).

S nádechem optimismu přišla i společnost ČEZ. „Růst podnikatelského maloodběru může být signálem oživení české ekonomiky, uvedl v komentáři k nynějším výsledkům výkonný ředitel pro ekonomiku Petr Vobořil. V podnikatelském sektoru se spotřeba zvýšila téměř o deset procent, u domácností a průmyslového velkoodběru však meziročně o čtyři procenta klesla. Tržby ČEZ se oproti minulému roku snížily o 5,5 procenta a čistý zisk (692 milionů ko run) představuje pouhých dvanáct procent loňské skutečnosti.

CIF24

Analytici přesto očekávají, že se příjmy elektrárenské společnosti už příští rok výrazně zvýší a zároveň se podaří snížit náklady. Příjmovou složku by přitom měly posílit hlavně vyšší ceny elektřiny. Vláda sice dosud o nových cenách energií ne rozhodla, na zhruba patnáctiprocentním zdražení elektřiny pro domácnosti se však již její představitelé dohodli.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).