Menu Zavřít

Nižší cena nepomáhá

5. 10. 2004
Autor: Euro.cz

Ceny automobilů

KL24

PRAHA (tpk) - Průměrná cena nového vozu se v Česku od září loňského roku zvýšila o pouhé 0,4 procenta, zatímco v západní Evropě stoupla o 3,3 procenta. Vyplývá to z indexu cen automobilů v Evropě, který zveřejňují společnosti PricewaterhouseCoopers a eurocarprice.com. „Podle vývoje maloobchodních cen automobilů v posledním roce se zdá, že se celoevropský trh stabilizuje,“ uvádí Charles Seguin z divize Autofacts společnosti PricewaterhouseCoopers.
Nové automobily jsou v České republice nadále v průměru o deset procent levnější než v západní Evropě. Do německých cen chybí v tuzemsku prodávaným vozům šest procent, a do rakouských dokonce sedmnáct. Co se však týká cen před započítáním daně, je na tom tuzemský trh podobně jako mnohé země unie - Itálie, Portugalsko či Nizozemsko. Nejlépe jsou na tom v tomto směru Dánsko a Řecko, kde za nový automobil bez daně zaplatí kupující v průměru o deset procent méně než v ČR.
Přestože se v Evropě zvýšil za posledních dvanáct měsíců počet prodaných nových vozů o 2,6 procenta, my jsme jednou ze šesti zemí, kde tomu bylo obráceně. Nejvýraznější propad nastal v Maďarsku, a to o 12,8 procenta, poté následuje Česká republika se 7,9 procenta. Záporný trend v prodeji automobilů sledují od loňského do letošního září také v Nizozemsku, Německu, Francii a Švédsku. Tyto státy zaznamenaly ovšem pokles do 2,2 procenta.

  • Našli jste v článku chybu?