Menu Zavřít

NO TAK NE

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Rada celní unie

Česká strana se sice před jednáním rady celní unie minulé pondělí holedbala, že bude požadovat „vysvětlení a případné zrušení nedávno zavedené slovenské dovozní přirážky, ale byla to jen bouda. Ministr průmyslu Miroslav Grégr se prostě zeptal „Nezrušíte přirážku? a slovenský ministr hospodářství Ĺudovít Černák odpověděl „Nie . A Grégr dodal: „No tak ne .

Tak to na jednání rady celní unie i jejich pracovních skupin tradičně chodí. Slovenská strana je o poznání tvrdší a ani nyní nic neslevila z ochranářských opatření u agrárních komodit. Kvóta na dovoz českého piva nejen že nebude zrušena, ale dál hrozí nebezpečí, že ještě klesne. Nebudou ani uvolněny kvóty na dovoz prasat a vepřového. Trvají oboustranné obstrukce v obchodu s cukrem.

CIF24

Nic z toho není takové drama, aby hrozil rozpad celní unie, která je přes všechny trhliny oboustranně výhodná. Problém je ale v tom, že se nedaří a asi hned tak nepodaří najít ten slibovaný mechanismus součinnosti, který by zajistil její účinnější fungování. Donedávna to ani nebylo tak horké, protože se počítalo, že celní unie stejně zanikne po brzkém vstupu České republiky do EU. Ten je však stále v nedohlednu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).