Menu Zavřít

Noblesní selské posezení

3. 8. 2004
Autor: Euro.cz

Dojem z nepříliš vydařené pečeně vylepšil dezert a nádherný výhled

Kdysi to býval celodenní výlet, často s piknikem. Vždyť se jezdilo do končin, kde po městské zástavbě nebylo ani památky, do končin, kde Pražany vítala panenská příroda. Dnes okolo nevysokého pahorku nad stanicí metra Roztyly přeletíte po dálnici a ani si nevšimnete lesa, který začíná hned vedle paneláků. A to je možná škoda. Kdybyste totiž spěchali pomalu, padl by váš zrak na vysokou šedivou střechu vyrůstající uprostřed sadu ovocných stromů ve stráni nad metrem. Bílými písmeny je na ní vyveden nápis Koliba.
Protože z budovy, utopené v zeleni ovocných stromů, není vidět mnoho a protože kuchyně těchto podniků bývala vždy příjemným zpestřením, vydal jsem se strmou pěšinkou od stanice metra vzhůru. Zadýchán, hladov a žízniv stojím ve vchodu a s překvapením nahlížím do vnitřního prostoru restaurace. Nejprve proto, že jsem byl zadržen nápisem o uvedení ke stolu po krátkém posečkání. Představoval jsem si prostší, trošku volnější režim, nicméně jsem polichocen péčí, s jakou mne zde vítají a obřadností, s níž jsem usazen a opečováván. Teprve u stolu, opět nečekaně slušně založeného, je mi dopřáno něco času, abych – krom výběru jídel – zabrousil pohledem po interiéru lokálu. Je to pohled beroucí dech. Oválná místnost se řadou oken ve dvou třetinách délky stěn, „dvoupodlažní“ uspořádání stolů ve středu s kuchyní „ven“, tedy mezi sedící hosty. Vévodí jí mohutný otevřený gril na dřevěné uhlí, který dává připravovaným pokrmům správný divoký šmak. Sama kuchyně je zastřešena stylizovanou stříškou uvnitř sálu. Celý prostor pod podbitím je protkán pavučinou umně svázaného krovu, což propůjčuje interiéru zajímavý vzhled. Elegantní židle, stoly, vše z tmavého dřeva, polstrování a zajímavá svítidla navozují příjemnou atmosféru „selského“ posezení, ovšem noblesního. Popral jsem se s jídelníčkem a ovlivněn vzhledem prostory a vůněmi, stoupajícími z ohniště, zůstávám s výběrem „ve stylu“. Odstartuji jehněčími pikantními válečky na černém pivu, dorazím se živáňskou pečení a zbyde-li jen kousek místa, zaplním je tříbarevným koláčem. Zatímco čekám na servis předkrmu, objevuji další, velmi pozoruhodný moment Koliby, jímž je až udivující výhled. Usadili mne – z pohledu od vchodu – na pravém křídle sálu, v horním patře u okna. Teprve nyní jsem zaregistroval neuvěřitelně široké panorama, které je odtud k vidění. Od rozsochaté třešně vpravo se nabízí pohled až k Hradu. Dále pak, na druhém horizontu můžete, máte-li štěstí, popatřit na Bezděz, Ještěd, Říp a Milešovku. Vskutku potěšující pohled. Kochám se a ani neregistruji, že přede mnou na talíři z tmavé režné keramiky již čekají válečky mletého jehněčího. Teprve lákavé sbory nejrůznějších vůní, dožadující se pozornosti, mne odtrhnou od uchvacujícího pohledu za oknem. Válečky slibují již ve vůni kulinářský požitek a slib, daný aromatem, splňují i v chuti. Jemné, dobře kořeněné maso si drží svůj výraz i v kombinaci s dravější šťávou z piva doplněnou o zeleninu pikantních tónů. Pod tlakem výrazných prvků v chuti se na prvním “schodu” chuťového spektra maso jakoby vytratí a neprosazuje se přes razantní doprovod. V dozvuku si ovšem počká na rychlejší odeznění oněch dravých prvků a ve finiši zcela ovládne situaci a nabídne vyladěnou, zajímavě “balkánskou” a poměrně dlouhou dohru. Potěšen se věnuji opět výhledu ve snaze poznat další viditelné dominanty Českého středohoří. Nečekám ale dlouho. S rychlostí, která je díky rozloze interiéru překvapující, jsem vzápětí obdařen hlavním chodem. To, jak jsem se “popásl” na předkrmu, opravňovalo k příjemnému očekávání. Leč, bohužel, něco se stalo a moje živáňská nesahala přdchozí krmi ani po kotníky. Vzhledově ano, to bylo vše v pořádku. Hnědorůžové plátky masa se světlejšími mapami tam, kde byly bohatě protknuty slaninou, svěže jarní garnitura a zajímavě pojednaná příloha z brambor, slaniny a cibule, vše se dožadovalo okamžitého požití. Ovšem již při prvním soustu registruji u pečeně tuhost až nezvládnutelnou. Vím, že živáňská je jídlem pro “přírodní” úpravu a netrvám proto na její přípravě v alobalu. Postrádal jsem ale vícero druhů masa a hlavně jeho předpřípravu. Pokud tuhé a přesušené plátky prošly marinádou, potom zřejmě jen v minutovém trvání. Důsledkem bylo to, že mimo ostrůvky zvláčněné špikovanou slaninou a tedy v příjatelné konzistenci, byly ostatní části tuhé a trupelnaté. Škoda, protože přílohové brambory, živě chuťově vyzdvižené cibulí a špekem, byly dokonalým komplementem právě oněch výpekem ze slaniny vyhlazených soust. Pokrm ztratil hlavní atribut, který slibuje název. Ve snaze zachovat si co nejlepší pocit rozhoduji se ještě pro řez koláče. A to byla dobrá volba. Medovo-skořicové tóny, provázené ovocem, tvarohem a sladkým mákem spolu s křehkým tenkým těstem daly poněkud zapomenout na nepříliš šťastně vyvedenou pečeni. Takže celkový dojem se podařilo kuchařům přece jen trochu přežehlit.
Cena 451 korun, tolik mi napočítali, se dá akceptovat s tím, že “ulítnutí” se živáňskou patří k politováníhodným mimořádnostem. Vše ostatní, včetně pozorné a přesné obsluhy, dokáže dobře eliminovat lehkou tíseň, kterou hospoda vyvolává svou omračující velikostí.

Koliba Praha – stylový restaurant Gregorova 8, Praha 11 – Horní Roztyly
Tel.: +420 272 941 340, fax: +420 272 941 344, e-mail: koliba@post.cz
www.kolibapraha.cz

  • Otevírací doba: Po–Ne 11.00 – 01.00
  • Počet míst: restaurace 250, terasy 80
  • Kuchyně: česká a slovenská s přípravou na otevřeném ohni
  • Platební karty: všechny běžné
  • Jídelní lístek: čeština, angličtina
  • Jazyková vybavenost personálu: angličtina, němčina
  • Původ nabízených vín: Česká republika

Hodnocení restaurace: Atmosféra, pohodlí, estetika 8 bodů z 10
Prostírání 9 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 8 bodů z 10
Chování personálu 9 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 17 bodů z 20

Celkem: 51 bod ze 60

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

bitcoin_skoleni

Výběr z jídelního lístku: 100 g Husí játra s mandlemi, omáčka Cumberland 80 Kč
Slovácká zelňačka 45 Kč
100 g Srnčí ragú zapékané 110 Kč
200 g Lososový steak s citrónovým pepřem 545 Kč
240 g Kuřecí stehno Koliba 90 Kč
235 g Staročeská kachna, bílé a červené zelí, knedlíky 310 Kč
200 g Jehněčí Pljeskavica, česneková omáčka 150 Kč
200 g Špíz dvou mas s ďábelskou omáčkou (svíčková, vepř. kýta, slanina, klobása, cibule) 250 Kč
Liptovské brynzové halušky 80 Kč
Jablko v županu 30 Kč

Výběr z vinného lístku: Pilsner sekt demi, brut 0,75 l 220 Kč
Veltlínské zelené 0,75 l 120 Kč
Ryzlink rýnský ´97 0,75 l 330 Kč
Sauvignon výběr z hroznů 590 Kč
Cabernet Sauvignon 0,75 l 220 Kč
Frankovka ´96 0,75 l 360 Kč Rulandské modré pozdní sběr 450 Kč

  • Našli jste v článku chybu?