Menu Zavřít

Nogajská stopa

28. 1. 2011
Autor: Euro.cz

Teroristický útok v Rusku

Vyšetřování mimořádně tvrdého teroristického útoku na moskevském letišti Domodědovo, který si 24. ledna vyžádal životy 35 nic netušících lidí včetně osmi cizinců, se vydalo nečekaným směrem. Premiér Putin minulou středu prohlásil, že stopy k případným organizátorům a konkrétním útočníkům tentokrát nemíří na severní Kavkaz, ale do jižního Ruska. Konkrétně do takzvaného Nogajského džamaátu či Nogajského praporu, což je organizace ruských vahábitů, kteří však jsou zpravidla kavkazského původu.
Vahabismus je extrémně nebezpečné pojetí islámu, které má dva hlavní cíle – vrátit všechny muslimy k tradičnímu vyznávání této konfese a zničit veškeré nemuslimské obyvatelstvo na planetě. Tuto sunitskou náboženskou společnost, kterou i většina muslimů považuje za sektu, založil v osmnáctém století Mohamed Abdul Vahab v Saúdské Arábii, kde je dodnes většinovým náboženstvím. Po Evropě se začala šířit v 90. letech – především během války v Bosně a Hercegovině, kam vahabismus přinesli saúdskoarabští dobrovolníci bojující na muslimské straně. Islámští extrémisté arabského původu pak bojovali i v obou čečenských válkách. Potvrdí-li se tato stopa a pronikání vahabismu do ruského prostředí, budou mít Rusové další velmi znepokojivý důvod k přemýšlení.

Stereotypní postupy

Konkrétním podezřelým je jistý Razdobuďko ze Stavropolského kraje. Jak se nyní ukazuje, stavropolská stopa se objevila již poměrně dlouho před útokem samotným. Poslední den loňského roku vyletěl v Kuzminském parku v Moskvě do vzduchu malý zahradní domek, patřící místnímu střeleckému klubu a využívaný jako hotel. V jeho troskách pracovníci moskevské kriminálky a tajné policie FSB objevili zbytky ženského těla a klasický pás „černých vdov“ s plastickou trhavinou obsahující kousky kovu.
Odborníci dospěli k závěru, že tato událost mohla s domodědovským atentátem souviset. Domek si pronajímaly dvě mladé ženy, z nichž jedna v okamžiku exploze uvnitř rozhodně nebyla. Pět dní nato byla 24letá Tejnap Sujunovová zatčena a umístěna do vazby jako podezřelá z přípravy teroristického činu. V současné době je ve vyšetřovací vazbě v moskevské věznici Lefortovo, kde už od loňského října sedí také její manžel Anverbek Amangazijev. Ten žil až do svého zatčení právě ve Stavropolském kraji a byl znám jako velmi aktivní příslušník „Nogajského džamaátu“. Tato organizace se po útoku v Domodědovu opět dostane do popředí zájmu ruské veřejnosti a dál prohloubí obecnou nedůvěru ke každému, kdo jako Kavkazan už jen vypadá.
Kroky ruských nejvyšších míst jsou víceméně stereotypní: Prezident Medveděv odvolal několik vysokých úředníků ministerstva vnitra a o svá místa přišlo pár manažerů přímo na letišti. Premiér Putin znovu potvrdil, že proti potenciálním útočníkům budou příslušné složky dál zakročovat velmi tvrdě a že ruská vládní místa „rozhodně nebudou s teroristy vyjednávat“.

WT100

Únava z tandemu

Pro vládnoucí tandem Medveděv-Putin je situace kolem nejnovějšího krvavého útoku na nic netušící návštěvníky letiště velmi nepříjemná. Koncem roku proběhnou volby do Státní dumy a za čtrnáct měsíců volby nové hlavy státu. Už delší dobu se má za to, že kampaň před oběma volebními akty už začala. A „příspěvek“ v podobě pouhých deklarací se voličům rozhodně zamlouvat nebude. Zajímavé přitom je, že instituce zabývající se průzkumy veřejného mínění, například známé Levada-centrum, uvádějí, že tradičně vysoká popularita prezidenta i premiéra sice zůstává vysoko nad 50 procenty, ale ještě před Domodědovem poklesla o sedm až devět procent. Sociologové to připisují novému jevu, jemuž říkají „únava z tandemu“.
Zapomínat bychom neměli ještě na jednu důležitou věc. Ruské politické špičky se v podobných situacích vždy snažily ohroženou společnost mobilizovat ve svůj prospěch. Pokud by však podobné krvavé útoky pokračovaly, mohla by se taková mobilizace obrátit proti nim.

  • Našli jste v článku chybu?