Menu Zavřít

Nokia si pro pružnost jde k Číně

10. 2. 2012
Autor: Euro.cz

Telekomunikace

Čtyři tisíce pracovních míst ve Finsku, Maďarsku a Mexiku obětuje Nokia ve snaze zlepšit hospodářské výsledky a zajistit pružnost výroby. Kdysi největší výrobce mobilních telefonů přesune výrobu blíže k dodavatelům součástek v Jižní Koreji a Číně. „Přesun montáže přístrojů do Asie má za cíl zrychlit uvádění výrobků na trh. Díky bližší spolupráci s dodavateli budeme schopni přinášet novinky rychleji, čímž zvýšíme konkurenceschopnost,“ uvedl viceprezident Nokie Niklas Savander.
Oznámení o reorganizaci výroby přišlo zhruba čtrnáct dní poté, co společnost zveřejnila výsledky za poslední kvartál loňského roku. Podle nich skončila ve ztrátě zhruba miliardy eur a čisté tržby se propadly o pětinu na deset miliard. Upadající zájem o chytré telefony s vlastním operačním systémem Symbian zatím nezachránily ani ty běžící na Windows Phone od Microsoftu, které jsou na trhu od loňského října.
Nejnovějším krokem se Nokia opět o kus přibližuje konkurenci, protože její rival Apple chytré telefony také produkuje v Asii poblíž dodavatelů. A s rychlostí uvádění novinek na trh problémy nemá. Nejnovější vlna výpovědí, které se od roku 2010 dotkly celkem čtrnácti tisíc lidí, se nesetkává s nadšením zvlášť v domovském Finsku, kde Nokia patří k největším zaměstnavatelům.

  • Našli jste v článku chybu?