Menu Zavřít

Nord Stream aneb Není solidarita jako solidarita

16. 3. 2016
Autor: Redakce

Evropou zmítá migrační krize, ale nebylo by příliš záhodno kvůli tomu ignorovat jiné záležitosti, které se nakonec mohou ukázat být srovnatelně nebezpečné. Visegrádská skupina zemí podala na Evropskou komisi žádost o posouzení, zda projekt plynovodu Nord Stream 2 není v rozporu s evropskými pravidly.

Co komise prozkoumá je hodně nejasné, ale jasné je, že pokud není v rozporu s pravidly EU, je nepochybně v rozporu se zájmy Polska, Slovenska i České republiky, protože ohrožuje jejich energetickou bezpečnost a poškozuje ekonomiku.

Plynovod podporovaný německou kancléřkou je naopak v národním zájmu Německa, protože posiluje jeho vliv na evropskou ekonomiku, tím, že se stává klíčovou zemí, přes níž proudí plyn z Ruska.

Tady nám ta solidarita předhazovaná v migrační krizi Němci, jako klíčová evropská hodnota, nějak nefunguje. Náš západní soused vidí solidaritu v tom, že se s námi podělí o uprchlíky, které jeho kancléřka pozvala do Evropy a jedná o přímém dovozu dalších k stejnému přerozdělení s Tureckém.

 Mapa projektu Nord Stream 2
Mapa projektu Nord Stream 2

Když se ale my dožadujeme solidarity v úsilí udržet si energetickou bezpečnost a příjmy z tranzitu plynu, tak je to normální konkurenční byznys, kde Angela nezná bratra.

Možná si taky po vzoru svého socialistického předchůdce Gerharda Schrödera chystá teplé místečko u Gazpromu pro politickou penzi, na níž se příští rok kvůli své politice nepochybně odebere.

Takže nechme hezké řeči o vznešených evropských hodnotách sluníčkářům všech zemí a buďme si vědomi, že pojem „Realpolitik“ vznikl v němčině a nebylo to náhodou. Věřit, že by Evropská komise zasáhla proti Nord Streamu je stejné, jako spolehnout se o Vánocích na Ježíška.

komentáře týdeníku Euro


Čtěte další komentáře Pavla Párala:

Eurodotační mýty

KL24

Pančovaná šlachtovka

  • Našli jste v článku chybu?