Menu Zavřít

Nová etapa vztahů. Trump zvažuje přistoupení Brazílie do NATO

19. 3. 2019
Autor: čtk

Spojené státy vážně zvažují možnost členství Brazílie v NATO nebo jinou možnou formu aliance. Při setkání s brazilským prezidentem Jairem Bolsonarem to dnes v Bílém domě řekl prezident USA Donald Trump. Konstatoval, že Washington rovněž podporuje zájem Brazílie o členství v Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), v níž je mimo jiné členem i Česko.

Bolsonaro, označovaný za krajně pravicového politika a obdivovatele nynějšího šéfa Bílého domu, před setkáním s Trumpem ocenil restriktivní migrační politiku Spojených států a přivítal Trumpův záměr vybudovat zeď na hranicích s Mexikem. Zavázal se, že zahájí novou etapu ve vztazích své země s USA.

„Velká většina potenciálních migrantů nemá dobré úmysly. Nehodlají činit dobro ve prospěch amerického lidu,“ řekl v rozhovoru pro televizi Fox News. „Otevřu mu (Trumpovi) své srdce a udělám vše ve prospěch lidu Brazílie a USA,“ prohlásil prezident, jehož americká média překřtila na „tropického Trumpa“.

Měla by se Brazílie stát členem NATO?

Důležitým bodem jednání obou prezidentů byla situace ve Venezuele, potvrdil po jednání Trump. Americký prezident vyzval venezuelskou armádu, aby přestala podporovat autoritářského prezidenta Nicoláse Madura, kterého označil za „kubánskou loutku“.

Pro odstranění levicového Madura od moci nemá ale Trump žádný časový plán, pro řešení problému zůstávají otevřené „všechny možnosti“. Bolsonaro i Trump se vyhnuli přímé odpovědi na dotazy novinářů, zda mezi zvažovanými možnostmi je i vojenský zásah.

Trump oznámil, že američtí experti dokončují bezpečnostní aspekty projektu, který umožní starty amerických kosmických raket z brazilského území. Americkým firmám to podle prezidenta ušetří miliony dolarů. „Z Brazílie je cesta do vesmíru kratší,“ poznamenal šéf Bílého domu.

KL24

Dvacet let Česka v NATO: Albrightová a Petříček se opřeli do Putina

 Bývalá ministryně zahraničních věcí USA Madeleine Albrightová

Dále čtěte:

O senhor Problema. Brazilský prezident Bolsonaro se od začátku potýká se skandály

Mesiáš z Ria. Čerstvě zvolený brazilský prezident Jair Bolsonaro chce zavést pořádek a prosperitu

Bohatstvím Latinské Ameriky je mladý lidský kapitál, říká šéf tamního CzechTradu Ulrych

  • Našli jste v článku chybu?