Menu Zavřít

Nová generace iPodů

14. 8. 2009
Autor: Euro.cz

Prodej klesá, ale firma Apple má v záloze plán, ...

Celý podtitul: Prodej klesá, ale firma Apple má v záloze plán, jak všudypřítomný hudební přehrávač znovu rozezvučet

IPod už není nejmladší. Je tomu bezmála osm let, co se svět seznámil s tímto drobounkým hudebním přehrávačem. Za tuto dobu Apple prodal 218 milionů přístrojů a utržil 38 miliard dolarů. Nyní se však zdá, že odbyt ochabuje: firma 21. července zveřejnila historicky první meziroční propad – v posledním čtvrtletí prodej klesl o sedm procent na 10,2 milionu kusů.
Vedení firmy tvrdí, že s podobným scénářem počítalo. Minulý měsíc finanční ředitel Peter Oppenheimer v konferenčním hovoru s analytiky uvedl, že jedním z hlavních důvodů, proč společnost vyvinula iPhone, bylo, že očekávala pokles prodeje iPodu. To neznamená, že by se firma rozhodla poslat na věčnost „kapesní produkty“, jak nazývá maličké iPod Shuffle, řadu Svelte Nano a starou známou klasiku. Oppenheimer tvrdí, že se výrobek bude prodávat ještě spoustu let i přesto, že společnost dosud o podobě iPodů nové generace zarytě mlčela. Předkládáme našim čtenářům alespoň malý závdavek. Takřka jistě půjde o vylepšený iPod Touch, tedy přístroj, jenž byl poprvé uveden v září 2007. V podstatě jde o iPhone bez telefonu. iPod Touch používá stejně jako jeho spřízněnec mobilní verzi operačního systému počítačů Apple Macintosh. To znamená, že umí věci, jež jiné iPody nedokážou, například prohlížet krátká videa na YouTube, brouzdat po internetu a stahovat elektronickou poštu. Přestože Apple nezveřejňuje konkrétní čísla týkající se produktu iPod Touch, lze předpokládat, že se prodej blíží dvaceti milionům. „I nadále zde budou nejrůznější iPody, ale peníze na výzkum a vývoj budou směřovat k modelu Touch,“ uvádí Michael Gartenberg, analytik losangeleské společnosti Interpret, zabývající se průzkumem trhu.
Stalo se již tradicí, že firma Apple každoročně přichází s novými modely iPodů vždy v září, ještě před obdobím vánočních svátků. Letošní podzim pravděpodobně přinese nový model z řady iPod Touch s novými vlastnostmi a 64gigabajtovou pamětí, což je dvojnásobek oproti současnému modelu. Je možné, že nový model bude navíc vybaven zabudovanou čočkou, díky níž bude možné nejen fotografovat, ale i natáčet videa, což už ostatně nabízí iPhone. Na internetu se nedávno objevily údajné špionážní záběry modelu iPod Touch a pouzdra pro iPod Nano, v němž je na zadní straně otvor pro čočku. Firma Apple se k tomu odmítla vyjádřit.

BEZPLATNÉ INTERNETOVÉ VOLÁNÍ? Pokud se iPod změní ve videokameru, mohl by konkurovat populárním výrobkům Flip Video – cenově dostupným, jednoduchým kamerám pro nenáročné uživatele značky Pure Digital, jež patří do rodiny Cisco Systems. Navíc by bezdrátové připojení k síti pomocí Wi-Fi bylo ideální pro nahrávání pořízených videonahrávek přímo z přístroje na YouTube, k čemuž Flip dosud potřebuje počítač.
Dalším vylepšením by mohl být vestavěný mikrofon, jenž by nahradil současná drnčící sluchátka s mikrofonem. Díky mikrofonu by uživatelé mohli pomocí služby Skype provozované společností eBay telefonovat po internetu zdarma či za velmi nízký poplatek. Také by si mohli pořizovat nahrávky z přednášek či porad.
Jelikož se firma Apple snaží prodloužit životnost produktové řady iPodů, jistě se obrátí i na svoji armádu podpůrných firem vyvíjejících software. Virtuální obchod s aplikacemi – iTunes AppStore – v současnosti nabízí 65 tisíc aplikací pro přístroje iPhone a iPod Touch. Pokud by firma Apple chtěla na úspěchu iPodu dále stavět, mohla by rozsah modelové řady ještě rozšířit. Přestože šlo v případě iPodů odjakživa o malá kapesní zařízení, není vyloučeno, že firma pracuje na větším přístroji s dotykovým displejem velkým až 25 centimetrů. Zařízení by bylo vybaveno stejným operačním systémem jako iPod Touch, ale nacházelo by se někde mezi produktovou řadou přehrávačů iPod Touch a notebooků MacBook, a to jak s ohledem na funkce, tak na cenu. Nový produkt by mohl konkurovat malým lehkým přístrojům známým jako netbooky, jež dodávají firmy Acer či Hewlett-Packard. V tuto chvíli se asi nikdo neodváží hádat, zda se takový přístroj bude stále jmenovat iPod.

Graf:
Pravý čas restartovat? miliony
Roční prodej iPodů
Odhad
*Fiskální rok firmy Apple končí v září
Pramen: Apple, Kaufman Bros. Equity Research

MMF24

Copyrighted 2007 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Edita Jiráková

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).