Menu Zavřít

Nová rafinerie v Rusku

15. 6. 2006
Autor: Euro.cz

ČEPRO

WT100

PRAHA (mtc) - Česká státní společnost ČEPRO se rozhodla expandovat na východ a podepsala memorandum o výstavbě velké ropné rafinerie v Rusku. Generální ředitel společnosti ČEPRO, která se zabývá velkoobchodem s pohonnými hmotami a jejich skladováním a také provozuje síť čerpacích stanice EuroOil, Pavel Švarc se na tom dohodl se zástupci Orlovské oblasti Ruské federace a společnosti EURU ENERGY. Podepsání memoranda byl v Moskvě přítomen i český velvyslanec v Rusku Miroslav Kostelka. Rafinerie má být vystavěna v Orlovské oblasti, která se rozprostírá čtyři sta kilometrů jižně od Moskvy a patří mezi dynamicky se rozvíjející regiony Ruska.
Společnost EURU ENERGY, která je registrována v Praze, má být dle tiskového prohlášení společnosti ČEPRO schopna zajistit pro rafinerii dodávky ruské ropy. Jednatelkou EURU ENERGY je Marine Agasarjanová, která byla až do 19. května letošního roku i stoprocentním vlastníkem. Před měsícem se vlastníky firmy EURU ENERGY staly ruská společnost ZAO „KST“ (kontroluje 51 procent) a portugalská firma Ceska exekucni a spravcovska spolecnost limited (kontroluje 49 procent).
Rafinerie by měla mít kapacitu 3,5 milionu tun zpracované ropy ročně, což je zhruba velikost největší české rafinerie v Litvínově. Zvažována je i možnost dostavby celého petrochemického komplexu. Společnost ČEPRO má mít v projektu kontrolní minoritní podíl.
Vyrobená motorová paliva z orlovské rafinerie hodlá ČEPRO dovážet do České republiky a časem, souběžně s očekávaným růstem poptávky přímo v Orlovské oblasti, by je ráda prodávala na tamním lokálním trhu.
Mluvčí společnosti ČEPRO Tomáš Zikmund k projektu uvedl: „Kontrola externích zdrojů motorových paliv ve výši dvou milionů tun ročně má pro Českou republiku strategický význam v případě problémů s dodávkami ropy.“
(K tomuto tématu viz rozhovor s ředitelem společnosti ČEPRO Pavlem Švarcem na straně XY.)

  • Našli jste v článku chybu?