Sotva jsme stačili spolknout poslední sousto zapékaných lilků, vyrostla nám zbrusu nová řecká restaurace. Ještě nestačila oschnout barva na fasádě a už se ze sklepní kuchyně linula vůně česneku, bazalky a pečených rajčat. A tomu jsme samozřejmě neodolali. Ve dveřích jsme sice na chvilku ztuhli, protože jsme se ocitli v nablýskaném sterilním bufetu, který zel prázdnotou. Jen v koutku stála subtilní prodavačka a evidentně neměla do čeho píchnout. Pražský Albertov ještě nezaregistroval prodej gyrosu přes ulici.
Restaurace Athina vznikla citlivou rekonstrukcí sklepních prostor. Dobře využité a zachovalé cihlové klenby jsou kombinovány hladkým zdivem zčásti zbarveným starorůžovým odstínem, jemně zdobeným lístky tvaru vavřínu. Místnost je členěná a působí dojmem malých koutků, kde si každý najde své soukromí. Na zdech samozřejmě visí staré grafiky významných řeckých měst spolu s portréty bájných hrdinů. Prostředí čisté, příjemné a všechno nasvědčuje tomu, že hlavním architektem tady bylo srdce a cit.
Počítejte s tím, že zde nepotkáte bujné starce upíjející ouzo, protože nejde o klasickou tavernu, ale o prostou restauraci s cenami, které vám nezpůsobí tornádo v peněžence.
My jsme si dali samozřejmě tzatziki a předkrmy Melitzanu skaras, což byly plátky lilků pečené na roštu. Dále pak typicky řecké Dolmades, plněné vinné listy s bílým chlebem pita. K tomu jsme upíjeli červené Makedoniko. Spolu s řeckou hudbou příjemná kulisa dovolené na břehu Egejského moře. Bohužel na stole chyběla sůl a prostírání i personál malinko pokulhával v servisu. Zřejmě studentská výpomoc pro tvrdé začátky. Jako hlavní jídlo jsme objednali Musaku, což byl v tomto případě zapečený lilek s bramborem a mletým masem. To mě trochu zaskočilo, protože v musace by neměla chybět rajčata, a to pokud možno v hojném množství. Druhým jídlem byly Pasticio, zapékané těstoviny s mletým masem a bešamelem. Obě jídla byla dobrá, splnila naše očekávání, ale neúčast zeleniny na našich talířích nás trochu rozladila. Nicméně lehkou náhradou byl salát z červené řepy, kterou jsem vždycky ve školní jídelně vracela nedotčenou. A stačilo málo. Naložit řepu do česneku a olivového oleje, výborná chuť.
Závěrem jsme si neodpustili sladkou koncovku, samozřejmě řeckou Baklavu. Ale zase to ale. Zákusek byl velmi suchý. Chuť odpovídající, ale postrádali jsme lehký lahodný med, ve kterém musí správná baklava nějaký čas odpočívat. Omluvou je, že restaurace byla otevřena před několika málo dny.
Když Řekové hodují, musí se stoly prohýbat. Ač se náš stůl neprohýbal, hodování nás stálo bez pár korun sedm set. Na zdejší poměry cena celkem příznivá, což dokazoval i čilý ruch. Athina není místem, kde by debužírovali burzovní makléři, ale určitě vás nezklame, budete-li chtít posedět s přítelem a ochutnat kousek Řecka. Navíc je do těchto míst dobré spojení tramvají a v okolí Albertova se téměř vždy podaří zaparkovat.
ATHINA
Greek Restaurant
ADRESA:
Svobodova 11, 120 00 Praha 2 – Albertov
Tel. 224 914 416
Fax 224 914 417
OTEVÍRACÍ DOBA:
Denně 11,00 – 23,00 hod.
POČET MÍST:
Cca 100
DRUH KUCHYNĚ:
Řecká
PŘIJÍMANÉ PLATEBNÍ KARTY:
VISA , EURO CARD
JÍDELNÍ LÍSTEK:
Angličtina, němčina
JAZYKOVÁ VYBAVENOST PERSONÁLU:
Částečně anglicky, německy
NABÍZENÁ VÍNA:
Řecko, Česko
HODNOCENÍ RESTAURACE:
Atmosféra, pohodlí, estetika 8 bodů z 10
Prostírání 6 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 8 bodů z 10
Chování personálu 8 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 16 bodů z 20
Celkem 46 bodů z 60
VÝBĚR Z JÍDELNÍHO LÍSTKU:
Tzatziky – míchaný jogurt s okurkou a česnekem 40 Kč
Dolmades – plněný vinný list 6 ks 45 Kč
Domata jemisti – pečené rajče plněné rýží 55 Kč
Gyros – kuřecí či vepřový s oblohou 89 Kč
Piatela – mísa pro 2 osoby – gyros, suvlaki, bifteki 380 Kč
Musaka 145 Kč
Pasticio 129 Kč
VÝBĚR Z VINNÉHO LÍSTKU:
Retsina – suché s příměsí pryskyřice 140 Kč
Makedonikos – červené 180 Kč
Chalkidikis - bílé 210 Kč
Nemea – červené, suché 190 Kč
Cava – červené, pikantní 210 Kč