Menu Zavřít

Nové stanovy ČSSD: strana ruší kvóty pro zastoupení žen i ústřední výkonný výbor

1. 3. 2019
Autor: čtk

ČSSD nebude mít kvóty pro zastoupení žen na kandidátních listinách do některých voleb a v nejužším stranickém vedení nebude muset být aspoň jedna žena. Podle nových stanov, jejichž návrh dnes schválili delegáti sjezdu v Hradci Králové, také zanikne ústřední výkonný výbor, což je nyní nejvyšší stranický orgán mezi sjezdy.

Ústřední výkonný výbor nahradí nová podoba předsednictva, tedy širšího vedení ČSSD. V předsednictvu budou další zástupci stranických krajských organizací. Mělo by mít asi šest desítek členů, což je v porovnání s nynějším ústředním výkonným výborem zhruba třetina.

Ve stanovách už nebude ustanovení, podle kterého aspoň 40 procent všech kandidátů do Sněmovny a do zastupitelstev krajů musí tvořit lidé opačného pohlaví, než je většina kandidátů. Místní stranické organizace budou muset mít podle schválených stanov licence, předsednictvo tedy o nich bude mít přehled a licence bude moci odebírat. Stanovy nově upravují například i pravidla pozastavování stranického členství a vylučování členů a elektronické hlasování.


Čtěte komentář Petra Weikerta:

Socdemácké mládí mívá život krátký

 Weikert


Nové stanovy jsou výrazně kratší než současná pravidla vnitřního chodu strany. Předkladatelé si od nich slibují větší akceschopnost stranických orgánů. Připouštějí ale další úpravy dokumentu.

Některé změny v návrhu provedl sjezd už dnes podle požadavků předsednictva v reakci na některé kritické hlasy z frakcí, jako jsou sociálnědemokratičtí senioři a ženy. Individuální pozměňovací návrhy, jak zazněly od delegátů z pléna, sjezd nepřijal.

Nové stanovy budou účinné po registraci na ministerstvu vnitra.

CIF24

Bejvávalo dobře. Když si sociální demokraté kupovali Lidový dům

 Lidový dům

Přečtěte si také:

Zvadlé růže. ČSSD se chystá splatit dluhy minulosti

Altnerovi dědicové chtějí ukončit kauzu Lidový dům. ČSSD nabízejí čtyřměsíční lhůtu na zaplacení

Oranžové tápání. Do vedení ČSSD se chystají Bernard a Maláčová

Kauza Lidový dům: ve sporu s ČSSD budou pokračovat děti Altnera

Jsme jediná levice ve vládě, hřímal na sjezdu Hamáček. Můj hlas dostanete, slíbil Zeman

  • Našli jste v článku chybu?