Menu Zavřít

NOVÉ TRHY VEDOU

24. 9. 2001
Autor: Euro.cz

Od plev se neodděluje zrno, ale brilianty

Začátek letošního roku patří fondům, které investují na takzvaných Nových trzích vyspělé Evropy. Tyto nové trhy se jeví jako velmi dynamické a také perspektivní. Dnes ještě neznámé firmy, jejichž akcie se na nich obchodují, budou v řadě případů za několik let patřit mezi největší světové korporace. Velká část z nich však také zanikne a dnes nafouklá cena jejich akcií zcela ztratí hodnotu. Rozdíl v kvalitě jednotlivých firem je tak velký, že je vhodné na tento trh vstoupit přes aktivně řízený fond, jehož manažer by měl být schopen oddělit zrno od plev.

Invesco Neue Markte byl vyhlášen jako nejlepší fond roku 1999 v kategorii fondů investujících v Německu. Jeho manažer Karl Ficker srovnává mladý Nový trh s tradičními akciemi lakonicky: „Budoucnost nepatří dinosaurům.

Jedním z nejlepších celoevropských fondů je Euroaction N. M. Ten se zaměřuje zejména na akcie v Německu a Francii. Wassili Papas, který jej řídí, jako jeden z prvních poznal potenciál německé firmy Mobilcom. Akcie této společnosti se jako první obchodovaly na německém Neuer Markt a od svého uvedení vzrostly o více než 1000 procent. Papas říká: „Nejdůležitější je koupit kvalitní tituly, vše ostatní je jen otázkou času. Kvalitní firmy poznává podle zdravé účetní bilance, nízké míry zadlužení, vysokého cash-flow a kvality managementu, který musí být motivován na růstu své firmy a své investiční cíle musí umět dobře prodat.

WT100

Jaká jsou rizika? Při krizi v roce 1998 ztratil index NEMAX téměř čtyřicet procent. Jeho denní pohyby (a tím i pohyby fondů, které se pohybují na jím mapovaném trhu) jsou v řádu několika procentních bodů. I přes pozitivní výhled pro evropské růstové společnosti lze očekávat zdravou korekci, a to i v řádu 20 až

30 procent. Proto lze doporučit částečnou realizaci enormních zisků u dříve nakoupených pozic a s novými nákupy počkat na výhodnější nákupní kurs.

  • Našli jste v článku chybu?