Menu Zavřít

NOVUS VYHRÁL

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Walter

Po dlouhodobých jednáních je konečně známo jméno strategického partnera pražského výrobce leteckých motorů, firmy Walter (EURO 30/1999). Zhruba osmdesát procent akcií podniku získá americká investiční společnost Novus Holding Corporation.

Vedení podniku mohlo toto rozhodnutí oslavit: druhý ze zájemců, kanadský producent motorů Pratt & Whitney, je totiž jejich přímým konkurentem. Jeden motor prodaný Waltrovkou tak téměř automaticky znamená jeden neprodaný stroj Kanaďanů a naopak.

Novus je spojen s leteckou divizí švédského koncernu Volvo a úzce spolupracuje s dalšími světovými výrobci a dodavateli letecké techniky. Od nového vlastníka si proto Walter slibuje především zapojení do globálních struktur a fi nanční ozdravění. Podnik totiž již řadu let hospodaří v červených číslech, jenom loni se ztráta propadla na 1,2 miliardy korun a navíc se potýká s vysokými dluhy.

MMF24

Během dvou měsíců by podle mluvčího Konsolidační banky Tomáše Kronese měly být dojednány konkrétní podmínky vstupu. Ty už by se neměly týkat ceny za balík akcií, ale především restrukturalizace závazků podniku.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).