Menu Zavřít

Nový hotel a další dražba

13. 3. 2003
Autor: Euro.cz

Václavské náměstí 13, 15, 19

CIF24

PRAHA (men, bor) - V centru Prahy přibudou další ubytovací prostory. Na luxusní hotel se zřejmě změní dům na rohu Václavského náměstí a Jindřišské ulice (Václavské náměstí 19), který loni v říjnu vydražila za 350 milionů společnost Flow East. „Komise pro územní rozvoj již záměr vlastníka na přestavbu kancelářských prostor na luxusní hotel schválila. Tuto změnu jsme na městské části uvítali. Pro Prahu 1 je hotel, který žije 24 hodin denně, lepší než kanceláře,“ sdělil týdeníku EURO místostarosta Prahy 1 a člen komise Pavel Vlach.
I když společnost záměr oficiálně nepotvrdila, o novém projektu se již hovoří mezi hotelovými odborníky. „Vím, že současní majitelé domu kontaktovali jisté hotelové společnosti. Myslím ale, že rekonstrukce objektu bude velmi náročná a problematické bude také zajištění parkovacích prostor a dopravního přístupu,“ uvedl pro týdeník EURO jeden z pražských hoteliérů. To potvrzuje i Pavel Vlach: „Pro mě byl trochu zádrhel se zásobováním, které si kvůli množství vnitrobloků vyžádá značné stavební úpravy. Provoz tu bude podle mého názoru značný, ale i to jsme nakonec schválili.“
Schválení záměru komisí pro územní rozvoj je prvním krůčkem k realizaci projektu. Nyní musí vlastník připravit projektovou dokumentaci pro stavební povolení. Vlach celý proces odhaduje na rok. Do konečné podoby projektu by rovněž mohla zasáhnout plánovaná dražba sousedních objektů Václavské náměstí 13 a 15 (EURO 3/2003). Marta Gutová z Flow East již v lednu týdeníku EURO potvrdila, že pokud se tento komplex domů bude dražit, firma bude mít o koupi zájem.
„Chtěli bychom dražit posledního dubna, ale vše závisí na podpisu smlouvy s vlastníkem domů, společností Integra,“ řekl týdeníku EURO Libor Nevšímal, člen představenstva Aukční síně Naxos, která bude komplex prodávat. Nejnižší podání bylo stanoveno na 525 milionů korun. Nevšímal dodává, že budovy potřebují totální rekonstrukci. Zřejmě jde o poslední šanci koupit na Václavském náměstí takto rozsáhlý komplex domů. „Několik zájemců si již bylo domy prohlédnout, většinou mají zájem zahraniční společnosti,“ říká Nevšímal.
O transakci se mezi realitními odborníky spekulovalo několik týdnů. Důvodem, proč dražba neproběhla dříve, je zřejmě skutečnost, že na domech má zástavní právo Česká konsolidační agentura (ČKA). IPB Real Investment, matka společnosti Integra, je dlužníkem agentury z titulu úvěrových pohledávek ve výši zhruba 250 milionů, které byly na ČKA převedeny z ČSOB.

  • Našli jste v článku chybu?