Menu Zavřít

Nový kabát

19. 9. 2002
Autor: Euro.cz

V mužích vyhrála Čechie, v ženách Mariánské Lázně

Přestože je golf individuálním sportem, soutěže družstev jsou všeobecně považovány za nejdramatičtější a pro hráče i psychicky nejnáročnější formou golfu. Několikanásobným vítězům „majorů“ se před prvním odpalem na Ryder Cupu chvějí pod koleny nohavice kalhot a je ověřeno, že srdce buší jako po doběhnutí závodu v běhu na 400 metrů. Nikdo neví přesně proč. Nejčastěji se uvádí odpovědnost za tým…
Předposledním vrcholem české soutěžní amatérské sezony je nejvyšší soutěž družstev, ze které vzejdou mistři České republiky. Letošní podoba nejvyšší soutěže klubových družstev má veskrze nový kabát. Nové počty hráčů v týmech, nová struktura, nové hodnocení, koneckonců i nový pohár a výrazně vyšší herní úroveň. V polovině září se za klasického podzimního počasí odehrálo TV Prima Play-off Extraligy čtyř nejlepších reprezentačních družstev klubů.
Minulý formát, spočívající ve dvou golfem přesycených víkendech, kde záleželo na okamžité formě družstev a schopnosti hráčů „zahrát“ na jednom konkrétním hřišti, nahradil formát nový. Nejvyšší soutěž klubových družstev nastoupila novou éru, ve které je kladen důraz na dlouhodobou kvalitu družstev a adaptabilitu hráčů na různých typech hřišť a v různých podmínkách. Celý systém je také mnohem přitažlivější pro diváky i když těch do dějiště letošního play-off, Karlových Varů, nemohlo přijet méně – nepřijel totiž žádný (nepočítám-li činovníky, kamarády a ostatní „significant others“).
Po základní části Extraligy, odehrané ve formě dvoukolových turnajů na rány v průběhu sezony pokaždé na jiném hřišti, sehrálo nejlepších osm týmů čtvrtfinále, aby se postoupivší čtyři šestičlenná družstva sešla v Karlových Varech k sobotnímu semifinále a nedělnímu boji o medaile jamkovým způsobem. V celodenním boji se hrají dopoledne tři čtyřhry - foursomy (dva hráči s jedním míčem) a odpoledne pět utkání jednotlivců. Většina hráčů tak odehrála čtyři osmnáctky ve dvou dnech v největším tlaku, jaký na domácí soutěžní půdě existuje. O dramatické boje zatím nikdy nebyla nouze a letošní nový formát tuto skutečnost jen potvrdil. Menší počet hráčů v družstvu nenutí kluby nasazovat i relativně méně kvalitní hráče, a tak většinu jmen na soupiskách posledních čtyř týmů mužů i žen známe z předních míst žebříčků a hlavních turnajů sezony.
Výsledky a úroveň boje se dramaticky zvedly a jamky vyhrané bogey už nebyly téměř k vidění. Navíc karlovarské hřiště má zajímavou dynamiku a sled jamek 9, 10, 11 a 12 může ve hře na jamky zacloumat i se sebevětším vedením. Devítka a jedenáctka, oba pary pět, jsou pro většinu hráčů této úrovně dostřelitelné druhou ranou a desítka a dvanáctka jsou záludné. Greeny jsou navíc v Karlových Varech na konci letošní sezony různorodé, a tak o dramatické zvraty nebyla nouze. Počasí bylo téměř stoprocentně podzimní, zataženo a chladno a první flighty startovaly ráno v sedm.
V sobotních semifinálových utkáních se sešli v mužské části vítězové základní části - GC Čechie s GC Praha a Praha Karlštejn GC s GC Semily. Do finále postoupila družstva Čechie a Semil. Mistry České republiky mužů se stalo družstvo GK Čechie, hrající ve složení Roman Svoboda, Alan Babický, Jiří Holý, Tomáš Ševčík, Miroslav Novák, Roman Janoušek a Petr Makovský. Boj o titul začal překvapivě snadno pro Čechii, po foursomech vedla tři nula, kdy dva foursomy končily na třinácté jamce a třetí šel jen o několik jamek dále. Čechii v tu chvíli stačilo získat v odpoledních pěti utkání pouhé dva body. Odpolední los však proti sobě postavil velice zajímavé dvojice. Čtvrtý bod získal Svoboda relativně snadno nad Iliadisem, situace kolem potřebného pátého bodu však nebyla jasná až do osmnácté jamky předposledního utkání, kde Holý porazil semilského Vancla o jednu jamku (vyhranou až na sedmnáctce). Holý vysoko prohrával a série tří birdie v řadě na začátku druhé devítky ho postavila na nohy. Babický, který v posledním utkání vedl zpočátku o dvě jamky, prohrával od dvanáctky o jednu jamku, vyhrál sedmnáctku a osmnáctku, přidal šestý bod a Čechie zvítězila v poměru 6:3. Ševčík ve svém utkání dlouho prohrával, na samém konci osmnáctky však vyrovnal a nakonec těsně prohrál na 20. (druhé přídavné) jamce v situaci, kdy bylo již o titulu rozhodnuto. Třetí místo a bronzové medaile získalo družstvo mužů GC Praha, které porazilo obhájce titulu Praha Karlštejn GK.
Mistrem České republiky žen se stalo družstvo GC Mariánské Lázně. Mariánskolázeňské ženy porazily ve finále svého odvěkého soupeře, družstvo GC Karlovy Vary. Na třetím místě skončily loňské obhájkyně titulu, ženy GC Praha, které zdolaly mladé družstvo GC Erpet Praha.

Výsledky
TV PRIMA PLAY-OFF EXTRALIGY A 1. LIGY ČR MUŽŮ A ŽEN
GC Karlovy Vary
14.-15. září 2002

Muži
1. GC Čechie
2. GC Semily
3. GC Praha
4. Praha Karlštejn GK

MMF24

Ženy
1. GC Mariánské Lázně
2. GC Karlovy Vary
3. GC Praha
4. GC Erpet Praha

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).