Menu Zavřít

Nový král

3. 1. 2006
Autor: Euro.cz

Smartphone stejně malý jako běžné telefony

Stát se jedničkou v kterémkoli z technologických segmentů - od mobilů přes fotoaparáty až po notebooky - je velmi nevděčné, generace střídá generaci skoro stejně rychle, jako se otáčejí listy v kalendáři. Nový král právě usedá na trůn v nejprestižnější kategorii mobilů, u takzvaných chytrých telefonů.
U smartphonu Qtek8310 zapomeňte na tradiční cihlovitost chytrých telefonů, jeho hmotnost a rozměry jsou naprosto srovnatelné s méně inteligentní konkurencí. Nejvýraznějším vizuálním prvkem přístroje je displej, jeden z nejlepších, jaké jsem kdy viděl. Nemá sice moderní čtvrtmilion barev, ovšem precizní a jemné zobrazení čtyřiašedesáti tisíc odstínů tento nedostatek plně nahrazuje. Grafika je velmi kontrastní a bez zkreslení pozorovatelná i z ostrých úhlů. Displej dobře zapadá do designu telefonu, jinak laděného do decentního tónu. Celý přístroj je sice plastový, ovšem příjemný na dotek a ergonomicky skvěle zpracovaný. Klávesnici s bílým podsvícením designéři rozdělili do dvou sektorů. Proužek pod displejem má čtyři miniaturní funkční tlačítka s lesklou povrchovou úpravou a mírně vystupující joystick. Kolem něj jsou rozmístěny klávesy pro přístup ke zprávám a kontaktům. Druhý sektor obsazují tradiční numerická tlačítka s pevným a přesným stiskem.
Z telefonu přímo čiší naladění na práci. Výrobce telefon velmi dobře funkčně vybavil, již standardní nabídka operačního systému Windows Mobile 5.0 poměrně dobře stačí k uspokojení potřeb většiny uživatelů. Heslem smartphonů je ovšem rozšiřitelnost, hlavní konkurenční výhoda oproti běžným telefonům. Pokud jste s některou funkcí telefonu nespokojeni, prostě si na internetu najdete a zakoupíte, případně zdarma stáhnete aplikaci, která dotyčnou službu vylepší dle vašich požadavků. Například u budíku, ve smartphonech tradičně velmi nedokonalém, lze nastavit pouze jeden čas, který se na přání opakuje každý den. Kdo by si chtěl o víkendu přispat, nebo by snad každý den vstával v jinou hodinu, má smůlu. Při vypnutém mobilu navíc budík nefunguje vůbec. Běžný přístroj by takto nezvládnutá základní funkce velmi rychle diskvalifikovala, u chytrých telefonů se naštěstí takový nedostatek řeší velmi snadno. Stačí pár minut hledání na internetu a máte staženou a nainstalovanou aplikaci, která výše zmíněné potíže elegantně vyřeší. Stejně lze postupovat u většiny dalších funkcí, například u kalkulačky nebo slovníku.
Seznam kontaktů systému Windows Mobile je v podstatě dokonalý. Vyhledávání je realizovaném systémem T9: stačí začít psát jméno a telefon začne listovat seznamem. Vyhledání funguje podle jména i příjmení, lze nahlédnout i do výpisu hovorů. Ke kontaktu (jejich počet závisí na velikosti paměťové karty) můžete přiřadit pětapadesát položek, obrázek a vyzváněcí melodii. Kalendář už na první pohled vyznívá velmi jednoduše a měsíční i týdenní přehledy jsou v podstatě nepoužitelné. Lépe zpracované události v rámci jednoho dne, označené názvem, časem a místem, jsou vypsány pod sebou. I zde se projeví výhoda standardního operačního systému - pokud někomu možnosti aplikace Kalendář nevyhovují, prostě si na webu najde vhodnější. Telefon umožňuje práci s elektronickou poštou pomocí synchronizace se serverem Exchange, spolupráci s MS Outlookem technologií ActiveSync a je vybaven webovým prohlížečem Internet Explorer. Přístup na web je také tím, co Qteku dopomohlo na trůn. Je totiž prvním telefonem vybaveným podporou WiFi. Ptáte se, k čemu slouží WiFi v mobilu? Odpověď je jednoduchá: velká města se postupně přiklánějí k pokrytí svého území bezdrátovým internetem, a to zdarma. Příkladem může být třeba Praha 5, o podobné službě uvažuje i Brno. Kromě dostupnosti informací máte na takto pokrytém území navíc i možnost IP telefonie, a tím pádem volání zdarma.
Chytré telefony stále více naplňují můj osobní sen mít vše v jednom. Čím více jednoúčelových vychytávek, které se nabíjejí každá jiným adaptérem, obsluhují různým softwarem a ovládají rozdílným schématem tlačítek, tím hůře. Vývoj už několik let naštěstí směřuje k vytvoření jakéhosi univerzálního osobního komunikátoru, sdružujícího funkce nejpoužívanějších komunikačních technologií. Pohříchu je ale cesta k dokonalosti trnitější než konsenzus na důchodové reformě. Výrobci dokážou vyprodukovat deset různých telefonů, kterým každému chybí něco jiného, nebo ostentativně ignorují některé vybrané technologie. Strategie mírného pokroku v mezích zákona se prostě stala nedílnou součástí telekomunikačního průmyslu. Právě Qtek 8310 je toho pádným důkazem. K oné vysněné dokonalosti mu chybí opravdu jen málo a většinou jde o nedostatky spíše nedomyšlené než o kompromisy mezi výbavou a cenou.

Qtek 8310

WT100

  • cena: 11 900 Kč
  • rozměry: 108 x 46 x 18 mm
  • hmotnost: 106 g
  • displej: 34 x 55 mm, 240 x 320 bodů, 65 tisíc barev
  • operační systém: Windows Mobile 5.0
  • paměť: 64 MB, paměťové karty miniSD
  • zprávy: SMS, T9 zkracuje, MMS, e-mail
  • komunikační rozhraní: Bluetooth, Wi-Fi, infraport, GPRS (třída 10), EDGE (třída 10)
  • fotoaparát: 1,31 Mpx

Klady • malé rozměry a hmotnost
• podpora Wi-Fi
• výborný displej
• rychlá práce s adresářem
• dobrý prohlížeč internetu

Zápory • nepodporuje 3G
• paměťová karta pod baterií
• relativně málo základní paměti
• T9 zkracuje zprávy
• tragický fotoaparát

  • Našli jste v článku chybu?