Menu Zavřít

Nový Muskův projekt: tunelem chce zrychlit dopravu v Los Angeles

28. 1. 2017
Autor: čtk

Miliardář a inovátor Elon Musk představil svůj nejnovější projekt: tunel pod Los Angeles, kterým chce ulevit místnímu dopravnímu systému. Vrtat by chtěl začít během měsíce. Má to však háček: město mu nedalo povolení.

Ucpaná doprava kolem Los Angeles je nechvalně proslulá. Největší město Kalifornie je lákadlem pro herce, zpěváky, sportovce a další celebrity, kteří v něm vidí ideální místo pro život. Když však mají uvést jedno negativum, téměř vždy se zmíní o dopravě.

Podívejte se na fotografie z dalšího Muskova projektu, superrychlé dopravy Hyperloop:

Stejný pohled má i Elon Musk, šéf automobilky Tesla či vesmírného programu SpaceX. V prosinci loňského roku uvedl na svém twitterovém účtu, že z místní dopravy šílí. „Postavím nudný stroj na tunely a prostě začnu vrtat. Bude se to jmenovat Nudná společnost,“ prozradil na sociální síti svým sledovatelům.

V té době byla jeho zpráva považována za vtip, nakonec se však ukázalo, že Musk myslel vše vážně. V týdnu se totiž znovu na Twitteru k projektu vrátil: „Povzbuzující pokrok ohledně tunelu: během měsíce plánujeme začít vrtat,“ oznámil.

Musk chce začít hloubit na pozemku u kanceláří SpaceX ve městě Hawthorne nedaleko letiště. Tvrdí, že vzal i v potaz riziko zemětřesení.

Vedení města Hawthorne však tvrdí, že žádný projekt tunelu schválený nebyl. Pro britský deník The Guardian pouze potvrdilo, že se o něm předběžně jednalo, ale povolení uděleno nebylo. Stejný postoj zaujímá i samotné vedení Los Angeles.

KL24

I pokud by Musk nakonec povolení získal, může se svým projektem narazit. Podobné tunely pod Bostonem nebo Seattlem provázely během konstrukce obrovské problémy. Podle několika studií by navíc podzemní doprava měla jen krátkodobý efekt a zhuštěnou dopravu by dlouhodobě nevyřešila.

O Muskových aktivitách dále čtěte:

Konkurence pro Česko: o obří továrnu Tesly stojí Portugalsko

První lidi svezeme za tři roky, tvrdí šéf Hyperloopu Ahlborn

První oběť Trumpa v Německu. Tesla zrušila zakázku za 2,7 miliardy


  • Našli jste v článku chybu?