Menu Zavřít

Nový poradce pro dostavbu dálnice D4. Ministerstvo mu vyplatí 26 milionů

1. 8. 2017
Autor: čtk

Ministerstvo dopravy vybralo poradce pro dostavbu dálnice D4 za použití soukromých peněz (tzv. PPP projekt). Vítězem tendru je sdružení firem White&Case, Česká spořitelna a Obermeyer Helika, které za své služby požaduje 26 milionů korun. Oproti předpokladům je to o 53 milionů méně, informoval dnešní deník E15. Chybějících 32 kilometrů dálnice D4 mezi Příbramí a Pískem plánuje ministerstvo začít stavět v roce 2019.

Zájem radit státu projevili čtyři uchazeči. Vedle vítěze se přihlásila ještě konsorcia vedená společnostmi PricewaterhouseCoopers, Deloitte a EEIP. Těm nyní běží lhůta pro podání námitek, píše E15. Poradce má připravit takzvaný velký tendr na koncesionáře, jehož úkolem bude zajistit financování a dostavbu dálnice D4, její provoz a údržbu po dalších 25 let.

CIF24

Dostavbu dálnice mezi Příbramí a Pískem ze soukromých peněz formou takzvaného PPP projektu schválila vláda v lednu 2016. První pokus o výběr poradce pro dostavbu dálnice zrušil loni na jaře Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Podle antimonopolního úřadu byl v zadání soutěže diskriminační požadavek pro české firmy, aby doložily účast na podobně velkém PPP projektu. Žádný podobný projekt se ale v Česku doposud neuskutečnil, reference tak mohly získat pouze v zahraničí. Před koncem roku vypsalo ministerstvo dopravy tendr znovu.

Přečtěte si také:

Billboardy od dálnic zmizí. Provozovatelé se ale chtějí soudit o ušlý zisk

Lodní doprava chřadne. Majitel Českých přístavů investuje stamiliony a doufá v zázrak

Třímiliardové turbo. Ťok přivezl do Pardubic úplatek kvůli dálnici D35


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).