Menu Zavřít

NOVÝ PREMIÉR, STARÁ POLITIKA

25. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Japonsko

Císař Akihito přijal minulou středu přísahu nově zvoleného premiéra Joširó Moriho (62). V posledních deseti letech je to již osmý předseda japonské vlády. Mori se stal rovněž předsedou vládní Liberálnědemokratické strany (LDP). V obou funkcích nahradil svého dlouholetého přítele Keizó Obučiho, který před týdnem v neděli prodělal mozkovou mrtvici a upadl do kómatu.

Po svém zvolení dal nový premiér najevo, že bude pokračovat v hospodářských reformách předchůdce a nemá v úmyslu vyhlásit předčasné parlamentní volby, jak o nich spekuloval japonský tisk. Řádné volby by se stejně měly konat již letos 19. října. Premiér se rovněž rozhodl, že ponechá vládu v dosavadním složení. Věkový průměr staronové vlády je 63,7 roku, nejstarším členem je osmdesátiletý ministr financí Kiiči Mijazawa.

CIF24

Joširó Mori, původně novinář, je považován za tradičního, ale zkušeného politika. Má širokou podporu liberálních demokratů a straní mu i koaliční partner, buddhistická Strana spravedlnosti a čistoty (Kómeitó). Mori ve své nové funkci zdědil nelehký úkol uhájit pro vládní koalici dvoutřetinovou většinu v parlamentu, získanou loni v říjnu. Vládě, tvořené zástupci LDP, buddhistické strany Kómeitó a Liberální strany, hrozí oslabení odchodem části liberálů.

V Liberálnědemokratické straně začal Mori působit v roce 1977 nejprve jako tajemník vlády. V roce 1983 byl na rok pověřen vedením ministerstva školství, v letech 1992 až 1993 řídil důležité ministerstvo zahraničního obchodu a průmyslu. Naposledy byl v letech 1995 až 1996 ministrem výstavby.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).