Menu Zavřít

NOVÝ PREMIÉR, STARÁ POLITIKA

25. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Japonsko

Císař Akihito přijal minulou středu přísahu nově zvoleného premiéra Joširó Moriho (62). V posledních deseti letech je to již osmý předseda japonské vlády. Mori se stal rovněž předsedou vládní Liberálnědemokratické strany (LDP). V obou funkcích nahradil svého dlouholetého přítele Keizó Obučiho, který před týdnem v neděli prodělal mozkovou mrtvici a upadl do kómatu.

Po svém zvolení dal nový premiér najevo, že bude pokračovat v hospodářských reformách předchůdce a nemá v úmyslu vyhlásit předčasné parlamentní volby, jak o nich spekuloval japonský tisk. Řádné volby by se stejně měly konat již letos 19. října. Premiér se rovněž rozhodl, že ponechá vládu v dosavadním složení. Věkový průměr staronové vlády je 63,7 roku, nejstarším členem je osmdesátiletý ministr financí Kiiči Mijazawa.

ebf - tip - debata

Joširó Mori, původně novinář, je považován za tradičního, ale zkušeného politika. Má širokou podporu liberálních demokratů a straní mu i koaliční partner, buddhistická Strana spravedlnosti a čistoty (Kómeitó). Mori ve své nové funkci zdědil nelehký úkol uhájit pro vládní koalici dvoutřetinovou většinu v parlamentu, získanou loni v říjnu. Vládě, tvořené zástupci LDP, buddhistické strany Kómeitó a Liberální strany, hrozí oslabení odchodem části liberálů.

V Liberálnědemokratické straně začal Mori působit v roce 1977 nejprve jako tajemník vlády. V roce 1983 byl na rok pověřen vedením ministerstva školství, v letech 1992 až 1993 řídil důležité ministerstvo zahraničního obchodu a průmyslu. Naposledy byl v letech 1995 až 1996 ministrem výstavby.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).