Menu Zavřít

NOVÝ SAMUELSON

23. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Bible ekonomů

Legendární Samuelsonova učebnice ekonomie, několikrát publikovaná i v České republice, se ve světě dočkala již čtrnácti vydání. Přestože ji její autoři P. A. Samuelson a W. D. Nordhouse postupně upravovali, je podle názorů mnohých ekonomů koncepčně zastaralá. Například profesor Milan Sojka z Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd UK v Praze tvrdí, že Samuelson již dlouhou dobu nepatří k nejužívanějším učebnicím úvodního kursu ekonomie na vysokých školách a že mnohem vhodnější je kniha Gregory Mankiwa Zásady ekonomie. Ta nyní vyšla v českém překladu, a tak je možné očekávat, že bude postupně na ekonomických fakultách vytlačovat starého Samuelsona.

Autor Gregory N. Mankiw je profesorem ekonomie na Harvardově univerzitě. Vystudoval ekonomii na Princetonské univerzitě a na Massachusetts Institute of Technology. Působí též jako poradce Federální rezervní banky v Bostonu a Rozpočtového úřadu Kongresu USA.

Kniha klade důraz na aplikaci teoretických koncepcí a výklad jejich hospodářsko-politických vyústění. Většina kapitol je proto doplněna případovými studiemi, které ilustrují užití jednotlivých teoretických modelů. Mankiwovi se podařilo potlačit matematický aparát, který začátečníkům pochopení problému často spíše znesnadňuje.

Celá učebnice je upořádána jinak než proslulý Samuelson. První část ve třech kapitolách seznamuje s výchozími pojmy a metodologií ekonomické vědy. Následující statě uvádějí čtenáře do problematiky trhu. Výklad se zaměřuje na křivky nabídky a poptávky, pojem elasticity, oblast státních zásahů (regulace cen a mezd, dopady daní), efektivnost tržní alokace v pojmech přebytek spotřebitele a přebytek výrobce, ztráty mrtvé váhy způsobené daňovou soustavou, mezinárodní obchod a důsledky protekcionistické obchodní politiky. V dalších třech kapitolách autor zaměřil svoji pozornost na ekonomii veřejného sektoru - externality, veřejné statky a společné zdroje a konstrukci daňové soustavy, kterou vysvětluje na reáliích USA. Poté jsou zpracované otázky věnované chování firem, ekonomii trhů práce, konstrukci a interpretaci makroekonomických údajů, hospodářskému růstu, penězům a cenám, hospodářskému cyklu.

Závěrečná kapitola se soustředí na pět základních kontroverzí, které musí řešit tvůrci hospodářské politiky. Jedná se o míru aktivní úlohy státu v ekonomice v reakci na hospodářský cyklus, volbu mezi pravidly a diskrečními formami ekonomicko-politických opatření monetární politiky, význam dosažení nulové inflace, význam vyrovnaného státního rozpočtu a potřebu daňové reformy v zájmu podpory úspor. Jako odpověď na tyto otázky nabízí Mankiw studentům oboustrannou argumentaci, tedy vždy pro a proti určitému názoru. Jde o skutečně základní sporná místa mnoha národohospodářských debat, pravidelně frekventovaných i v českém tisku.

ebf - tip - debata

Ekonomové byli po celou dobu transformace krok nejen před právníky, ale v mnohých ohledech i před politology či sociology. Na počátku devadesátých let to byl údajně záměr, k jehož autorství se dnes nechce nikdo znát. Pozitivním plodem náskoku ekonomů jsou české překlady standardních ekonomických učebnic používaných na univerzitách po celém světě. Po Samuelsonovi přišel Mankiw. Oproti tomu například studenti sociologie na Giddense v češtině stále čekají.

Mankiw, Gregory: Zásady ekonomie. Grada Publishing. Praha 2000. Cena: 1190 Kč. 765 stran.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).