Menu Zavřít

Nový zašifrovaný pořádek. V Praze se sešli hackeři, geekové i političtí utopisté

27. 10. 2018
Autor: Archiv

Za pomoci bitcoinu můžeme úplně změnit charakter společnosti a nastolit nový řád, tvrdí zastánci kryptoměn. Příchod decentralizovaných měn je podle nich počátkem revoluce. Právě nový řád bych hlavním tématem hackerského kongresu v pražské Paralelní Polis.

Před budovou Paralelní Polis postávají hloučky lidí a kavárna uvnitř, kde se platí pouze bitcoiny a dalšími šifrovanými měnami, je už zaplněná. U registračního pultíku se vydávají papírové náramky, které zaručí volný pohyb po areálu Polis i přilehlého divadla La Fabrika. V pražských Holešovicích právě začíná jedna z největších evropských akcí svého druhu, na níž se setkávají hackeři, příznivci decentralizované a sdílené ekonomiky, technologičtí geekové, ale i političtí utopisté a radikálové.

My ale nejprve míříme do tzv. Paper Hubu v prvním patře, kde posedává pár lidí nad notebooky a mezi nimi Paul Rosenberg. Černovlasý padesátník s knírkem a bříškem je v dobrém rozpoložení. „Někdy v devadesátých letech jsem objevil svět kryptografie, tj. možnosti posílat zašifrované informace, a postupně mi došlo, že je to terra nova, úplně nový svět, v němž můžeme dělat, co se nám zlíbí,“ říká Rosenberg, který založil společnost Cryptohippie poskytující zabezpečovací síť VPN pro profesionální uživatele.

V tomto novém prostoru lze podle Rosenberga postupně vytvořit nový společenský řád, který bude nezávislý na centrálních autoritách, jako jsou stát či úřady. Jeho zašifrovaný svět bude obehnaný pevnými zdmi jako středověké město a bude se v něm lépe komunikovat i distribuovat majetek. „Systém sociálních dávek ve Spojených státech disponuje s částkou 2,7 bilionu dolarů. To by stačilo na obživu všech obyvatel země. Peněz je dostatek, ale plýtvají se na zbytečné věcí, jako jsou války či obrana,“ myslí si Rosenberg, podle kterého je potřeba pouze přesměrovat toky peněz tak, aby se rozdělovaly spravedlivěji.


Kurdové v Sýrii chtějí na kryptoměnách vybudovat anarchistický stát

Kurdské jednotky YPG, ilustrační foto


Příchod kryptoměn chápe jako obrovskou revoluci, která je v začátcích. „Jsem naprosto přesvědčen, že tento nový svět přijde. Nevím, jestli to bude za rok, či za sto let, ale je bez debat, že vyhrajeme,“ usmívá se Američan, který záměrně nechodí k volbám. Současného amerického prezidenta Donalda Trumpa ale sleduje a vyhrál podle něj zaslouženě, protože dokáže oslovit lidi hlavně v centrální části Spojených států, jimiž „demokraté i republikáni pohrdají a plivou na ně“. „Je to agent chaosu. A já jen doufám, že někoho nezačne bombardovat,“ nepřestává se smát.

Sugar daddy

V sále Slévárna, kde normálně hraje divadlo La Fabrika, zní majestátní Dvořákova Novosvětská. Lidé se pomalu trousí na svá místa a ti, kdo se nevešli, se tísní u vchodových dveří a sedají si na pódium. Mladý muž v červeném tričku s nápisem New Order, který je leitmotivem letošního ročníku, nervózně popochází po pódiu. „Vítám vás na pátém ročníku hackerského kongresu. Těší nás, že každý rok je o něj větší zájem,“ zahajuje organizátor a „etický hacker“ Martin Leskovjan akci, na niž se sjeli lidé z Evropy, Jižní i Severní Ameriky. Čtyři stovky vstupenek na kongres byly vyprodány už půl roku dopředu, přičemž poslední stála rovný jeden bitcoin (tehdy zhruba 200 tisíc korun). „Brzy otevřeme novou kancelář Paralelní Polis v Bratislavě,“ ohlašuje novinky a spouští sérii přednášek, které mají trvat další tři dny.

Leskovjan také zmiňuje problémy jedné z hlavní hvězd letošního ročníku Codyho Wilsona. Tento třicátník z Texasu na sebe upozornil, když na internetu publikoval detailní plány na výrobu zbraní v 3D tiskárně. Kontroverzní myšlenka k němu mnohokrát přitáhla pozornost amerických politiků i policie. Nicméně v srpnu letošního roku byl obviněn ze sexu s nezletilou dívkou, s níž se seznámil na seznamce SugarDaddyMeet propojující mladé dívky se staršími muži, a zaplatil jí 500 dolarů. Hned poté Wilson utekl na Tchaj-wan, kde ho však policie zatkla a vydala do Ameriky. V současnosti je na svobodě, jelikož zaplatil kauci 150 tisíc dolarů, do Prahy však nedorazil.


Pistolníkův sen. Americké zákony dovolují domácí výrobu zbraní

Tělo zbraně dotvořené frézou Ghost Gunner


Z přednášek se lidé uchylují odpočívat do kavárny, kde si naproti nám přisedla dvojice čtyřicátníků. „Kryptoměny jsou podle mě dobrou alternativou pro budoucnost. Nevadí ani kolísání ceny, která dlouhodobě roste,“ říká na otázku, proč ho tato akce zajímá, Lubomír Harmanovský, šéf slovenské firmy Digital Symbio. „Mám z toho pocit svobody. A také nechci zaostávat za svými dětmi,“ dodává jeho partnerka.

Harmanovský mimo jiné provozuje automat na kryptoměny v obchodním centru v Piešťanech. „Zatím je to prodělečný byznys. Měsíčně se tam udělá jen asi deset transakcí. Dělám to vlastně jako koníček,“ říká s tím, že chce nabídnout možnost přijímat kryptoměny prodejcům v obchodním centru, aby lidé měli kde šifrovanými měnami platit.

Liberland a Somaliland

Následující den se máme sejít s nefalšovaným geekem, u něhož jsme pomalu nerozuměli ani anotaci jeho přednášky. Richard Myers, Američan žijící ve Švédsku, do Prahy přijel představit výrobek svého amerického zaměstnavatele GoTenna. Jedná se o malou krabičku připomínající pouzdro na brýle, která umožňuje komunikaci nezávisle na sítích telefonních operátorů. „Vezměte Portoriko, které zpustošil hurikán Maria. Osmdesát procent jejich pozemních telefonních linek bylo zničeno a jen těžko mohli komunikovat.

Jak funguje blockchain:

Naše zařízení tento problém odstraňuje, protože když ho má alespoň pár desítek lidí, mohou vzájemně komunikovat bez telefonních sítí“ uvádí praktické využití Myers s tím, že dosud se takových „udělátek“ prodalo několik desítek tisíc.

V prostorách spolku Paralelní Polis během tří dnů defilovala spousta rozmanitých lidí. Nepřehlédnutelný byl panamský právník a aktivista Adolfo Linares, který považuje kauzu Panama Papers za exemplární příklad porušení svobody jednotlivce.

Podle něho měl případ 350 tisíc privátních dokumentů ukradených z právní kanceláře v Panamě jediný důvod, a to, aby Panama začala platit daně velkým státům, jako jsou Německo, Francie a Spojené státy, třebaže řada z nich provozuje také vlastní daňové ráje. „Řekněte mi jediné jméno někoho, kdo byl v případu odsouzen!“dodává důrazně a šermuje při tom speciálním „kryptopivem“ prodávaným jen zde.

Jiným anarchistou a samozvaným státníkem je Vít Jedlička, který založil vlastní stát Liberland. Třicátník se snaží osídlit malý prostor mezi Chorvatskem a Srbskem, jeho virtuální republika má už 550 tisíc obyvatel a asi 118 tisíc žádostí o založení firmy. „Příští týden jedu do Somalilandu, kde jsme si teď otevřeli ambasádu,“ vypráví. Tento stát na území bývalého britského protektorátu v severním Somálsku je stejně jako Liberland neuznaný ostatními zeměmi, ale jakžtakž funguje už od roku 1991. Jedlička se nyní údajně snaží lobbovat v americkém Kongresu, aby jeho zemi uznaly Spojené státy.

S kůží na trh

Hlavní hvězda ale vystoupila až na úplném konci dlouhého víkendu. Prostřednictvím telekonference se vysílala přednáška tradera a spisovatele bestselerů Nassima Nicholase Taleba. Tento Libanonec s britským a americkým pasem se proslavil hlavně knihou Černá labuť, která analyzuje fenomén nepředvídaných jevů a událostí s významným dopadem na životy lidí i celé společnosti, jako jsou například teroristický útok z 11. září 2001, úspěch společnosti Google či nedávná globální finanční a ekonomická krize.


Přečtěte si rozhovor s prezidentem Liberlandu:

Jedlička: Přesvědčuji kongresmany, aby nás Amerika uznala

 Prezident Liberlandu Vít Jedlička


Taleb během celé přednášky varioval jednoduchou myšlenku ze své poslední knihy Skin in the Game, že společnost nemůže fungovat pořádně, pokud její aktéři nedávají všanc svou kůži, tedy nenesou žádné riziko. „Vezměte příklad aut na dálnici. Nikomu nic nebrání v tom, aby neobrátil auto do protisměru a nezabil desítky lidí, ale nikdo - nebo skoro nikdo - to nedělá. Protože něco riskují a jdou s vlastní kůží na trh,“ vykládal Taleb.

Naopak úředníci a politici, kteří „nedávají všanc nic“ a nejsou za své činy přímo odpovědní svým majetkem, dělají špatnou práci a nezáleží jim na výsledku. „V Brazílii se výrazně snížil počet katastrofických nehod vrtulníků záchranné služby. Jak? Jednoduše. Technici museli v rámci své práce absolvovat zkušební lety s posádkou. Jakmile do hry vstoupilo jejich osobní riziko, začali se o kvalitu strojů lépe starat,“ chrlí další příklad. Asi po hodině se za potlesku unavených hackerů a anarchistů z obrazovky rozloučil.

Možná, že kdyby na hackerský kongres přišli i někteří čeští úředníci, všem by se nám v Česku žilo líp. Ale v „novém pořádku“, který chtějí kryptoanarchisté nastolit, žádní úředníci či politici vlastně nebudou. Tak je nikdo nepostrádal.

O virtuálních měnách čtěte v rubrice Kryptoměny:

Maduro zamyká Venezuelu. Nový pas stojí čtyři mzdy, platit lze jen kryptoměnou

Norským těžařům kryptoměn vyhrožují bombovým útokem. Kvůli hluku

ebf - tip - debata

Čínský umělec Aj Wej-wej založil kryptoměnu, aby upozornil na cenu lidského života

I chudí mají právo na bitcoin. Aplikace pro těžbu notebookem má úspěch i v Africe

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).