Menu Zavřít

Novým hejtmanem Karlovarského kraje bude Petr Kubis, nahradí Mračkovou Vildumetzovou

11. 11. 2019
Autor: čtk

Hejtmanem Karlovarského kraje bude od 1. ledna příštího roku Petr Kubis. Nahradí Janu Mračkovou Vildumetzovou (oba ANO), která se s ohledem na své těhotenství funkce vzdá. Výměnu dnes schválili zastupitelé kraje. Petr Kubis, jemuž bude tento měsíc 51 let, byl dosud hejtmančiným náměstkem pro sociálních věcí, bezpečnost a vnitřní záležitosti. Je také radním Sokolova.

Šestačtyřicetiletá hejtmanka Mračková Vildumetzová ohlásila svůj odchod v říjnu. Zůstane poslankyní a bude členem rady Karlovarského kraje jako neuvolněná radní, která bude mít na starosti finance a jednání se centrálními orgány veřejné správy. Odchodem z funkce hejtmanky přijde ale také o funkci předsedkyně Asociace krajů ČR, v ní může působit jen hejtman.

Návrh na zvolení Kubise hejtmanem podpořilo dnes 39 z 43 přítomných zastupitelů. Kubis dnes před svým zvolením řekl, že si ještě před třemi lety neuměl představit, že by se do podobné situace dostal. „Jsem ale v klidu, protože tu zůstáváte,“ řekl odcházející hejtmance. „Bude to hlavně hodně velká odpovědnost, podstatně více práce. Chci důstojně tu naši misi dotáhnout do voleb,“ řekl Kubis, který by měl být i lídrem kandidátky ANO v příštích krajských volbách.

Čtěte také:

Na hraně propasti: podpora ČSSD v září klesla na 5 procent

Komentář: Kde vzít na předvolební guláš

Volební model: ANO se vrátilo nad 30 procent, polepšili si i Piráti a ODS

Z představitelů stran lidé nejvíc věří Babišovi, nejméně Okamurovi, vyplývá z průzkumu

MMF24

Volební průzkum: ANO si drží podporu třetiny voličů, levicové strany mírně posílily

Nejdůvěryhodnější ústavním činitelem je Rychetský. Zemanovi a Babišovi věří polovina lidí

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).