Menu Zavřít

Nudíte se v karanténě? Online kurz Yaleovy univerzity vám prozradí, jak být šťastnější

27. 3. 2020
Autor: Shutterstock

Zatímco celý svět je aktuálně paralyzován novým koronavirem, v důsledku čehož jsou miliony lidí nuceny zůstat několik dní doma, firmy a některé veřejné instituce se předhánějí v tom, jak toto období „uvězněným“ jedincům co nejvíce zpříjemnit. A výjimkou v tomto ohledu není ani slavná Yaleova univerzita. Ta se totiž rozhodla zpřístupnit široké veřejnosti skrze internet svůj z historického hlediska vůbec nejoblíbenější kurz, díky němuž se všichni zájemci mohou dozvědět, co je klíčem k opravdové spokojenosti.

Počátky této slavné americké univerzity nacházející se ve
státě Connecticut na severovýchodě USA sahají až na počátek osmnáctého století.
Konkrétně pak do roku 1701. Mezi její absolventy se řadí například Samuel F. B.
Morse, vynálezce Morseovy abecedy, herec a režisér Paul Newman či řada bývalých
šéfů Bílého domu včetně obou Georgů z rodu Bushových, Geralda Forda či
Billa Clintona.

Věhlas tuto prestižní univerzitu doslova předchází, a tak není divu, že dostat se na ni se nepoštěstí jen tak nikomu. Uspěje sotva každý šestnáctý. Vzhledem k současné situaci okolo nebezpečného koronaviru se nicméně její vedení rozhodlo ze svých jinak velmi přísných nároků dočasně polevit a umožnilo stát se jejími studenty, alespoň tedy virtuálně, víceméně komukoliv, kdo ovládá angličtinu a chce se přiučit něčemu novému.

Klíč k přetrvávající spokojenosti

Pakliže byste o takovou výsadu měli zájem i vy sami, stačí
jediné: přihlásit se do nově zveřejněného online kurzu s názvem Science of Well
Being
, jenž by se dal do češtiny přeložit jako Věda duševní pohody, a začít
se vzdělávat.

V rámci tohoto předmětu se dozvíte řadu velmi cenných
informací, které vám podle jeho autora profesora Laurieho Santose pomohou „zvýšit
pocit štěstí a být produktivnější“. Součástí kurzu jsou podle webu CBS
News
rovněž přednášky zaměřené na „věci, o kterých si lidé myslí, že je
učiní šťastnějšími, ale ve skutečnosti tomu tak není – a dále na věci, které
jim do života přinesou přetrvávající spokojenost“.

Předmět zabere polovinu běžného pracovního týdne

Celý tento online seminář, jenž je založený na předmětu Psychologie a život na vysoké noze, který patří v rámci Yaleovy univerzity mezi ty nejnavštěvovanější vůbec, je pochopitelně kompletně zdarma a jako takový zabere přibližně 20 hodin. Kromě zmíněných přednášek je doplněn také řadou populárních videí, článků a kvízů, díky nimž rozhodně nehrozí, že by se snad studenti v některé jeho fázi začali nudit. A právě to se může v časech, kdy je řada lidí nucena pracovat z domova, či rovnou umístěna do několikadenní karantény, aniž by mohla vykonávat svoji běžnou výdělečnou činnost, náramně hodit.

Na výběr je toho víc než dost

Connecticutský Yale není pochopitelně jedinou univerzitou, která v těchto chvílích podobné kurzy nabízí. Podobnou cestou se vydali rovněž na neméně slavném Princetonu, kde takto veřejnosti zpřístupnili předmět s názvem Představte si jiné planety Země, jenž se zabývá otázkou, zda je lidstvo skutečně ve vesmíru samo, a to čistě z vědeckého hlediska. Na Stanfordu se rozhodli pro změnu zaměřit na všechny ty, které zajímá zdravá strava, a to v rámci online kurzu Dětská výživa a vaření, zatímco Pensylvánská univerzita zase prostřednictvím předmětu Řecká a římská mytologie cílí především na nadšence do historie a milovníky dávných bájí a pověstí.

CIF24

Zdroj: www.cbsnews.com

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).