Menu Zavřít

O budoucnosti chorvatského gigantu Agrokor rozhodne i Moskva

6. 11. 2017
Autor: Profimedia.cz

Zkrachovalý chorvatský potravinářský obr Agrokor sloužil i jako prostředek k prosazování geopolitických zájmů. O osudu nejvýznamnějšího ekonomického hráče v této členské zemi Evropské unie (EU) se tak částečně rozhoduje i v Moskvě. Budoucnost zadlužené firmy totiž závisí také na jejích ruských věřitelích - bankách Sberbank a VTB. A jednali zde spolu o ní už i nejvyšší představitelé obou států, napsala agentura AFP.

Agrokor vytváří 15 procent hrubého domácího produktu (HDP) Chorvatska. Na firmu je na Balkáně navázáno 60 tisíc pracovních míst, z toho dvě třetiny v samotném Chorvatsku.

Tváří v tvář katastrofě, kterou by znamenal jeho pád, jej zdejší středopravicová vláda na jaře převzala pod svou správu. Soudy vydaly evropský zatykač na jeho uprchlého šéfa Ivicu Todoriče. Je podezřelý, že falšoval účetnictví, aby skryl neúnosné firemní dluhy odhadované na 5,4 miliardy eur (138 miliard korun). Mohly by být i vyšší. Sberbanku firma dluží 1,1 miliardy eur a bance VTB 300 milionů eur.

„Je to problém mezi firmami,“ neměl by zatěžovat vztahy mezi Záhřebem a Moskvou, komentovala v říjnu záležitost lakonicky chorvatská prezidentka Kolinda Grabarová Kitarovičová po setkání se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Putinův mluvčí Dmitrij Peskov následně oznámil, že „Sberbank bude své zájmy hájit“ a že „ruský stát (své) společnosti v této věci podpoří“.


Majitel Madety Milan Teplý: Když chcete máslo, pořiďte si krávu

  Majitel mlékárny Madeta Milan Teplý


Podle chorvatského ekonoma Damira Novotnyho ale obě banky „šly vědomě do rizika“, když od roku 2014 skupině, o níž věděly, že má problémy, poskytovaly půjčky „s postranními geopolitickými úmysly“. „Nejde jen o Agrokor, ale šíře o zájmy Ruska v jihovýchodní Evropě,“ řekl Novotny.

„Nemůžeme vyloučit, že politické hledisko hrálo v rozhodování roli, protože projekty státních bank nejsou vždy založeny na ekonomické rozvaze,“ souhlasí s ním bankovní analytik Alexandr Sarajev z ruské ratingové agentury RAEX. Rozhodnutí však „vycházelo z domněnky, že jde o klíčovou společnost a že jí pomůže stát“, říká analytik.

Z ruského úhlu pohledu byl tehdy Agrokor považován za expandující balkánský ekonomický skvost. Sberbank v té době uskutečňovala rozsáhlé investice ve východní Evropě, kterým uškodily sankce, jež následovaly po ukrajinské krizi.

Chorvatsko, přestože je členem NATO a Evropské unie ,“nabízelo prostřednictvím Agrokoru příležitost pro investice a posílení ruské přítomnosti v regionu,“ říká chorvatský odborník na mezinárodní vztahy Radovan Vukadinović.

Finanční injekce ze Spojených států

Zatímco EU, když problémy Agrokoru dosáhly kritického bodu, se držela stranou, přišla „rychlá americká odpověď“, poznamenává analytik. V červnu poskytla společnosti Agrokor půjčku ve výši 1,06 miliardy eur skupina investorů, vedená americkým fondem Knighthead Capital Management, a umožnila tak firmě nabrat dech.

Akci „skupiny amerických investorů a dalších“, jejímž záměrem je „záchrana firmy, která má význam pro Chorvatsko i jiné regiony“, v místních médiích v říjnu vychvalovala americká velvyslankyně v Chorvatsku Julieta Valls Noyeová.

Sberbank se této záchrany zúčastnit odmítla. Chorvatsku vyčítá, že Agrokor znárodnilo, aniž by to řeklo. Opatření přijatá Záhřebem „vážně poškozují práva věřitelů“, řekl 19. října na ruském státním zpravodajském kanálu Rossija 24 generální ředitel Sberbank, German Gref.

Agrokor v září oznámil, že byly podniknuty soudní kroky k zabavení jeho majetku na Balkáně a v Británii. Většinu z nich iniciovala Sberbank. German Gref poznamenává, že „po dobu sedmi let skupina falšovala účty a podváděla své věřitele a vládu“.

Timothy Less, vedoucí organizace Nova Europa, před drážděním ruského medvěda varuje: „Sberbank se chová jako investor, který se snaží minimalizovat své ztráty.“

A pokud jde o Knighthead, je to „penzijní fond, který vydělává peníze na krachujících firmách, nic víc a nic méně“, dodává analytik.

WT100

Čtěte také:

Stravitelná technika: senzor, který se dá sníst, zajistí čerstvost jídla

Zisk druhé největší ruské banky VTB vzrostl na 11,2 miliardy. Provize klesly na polovinu

Megafarmy zajišťují levné maso. Je ale plné antibiotik

 Novorozené tele fríské červenostrakaté krávy.


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).