STYLOZOFIE Každý z nás občas trpí větší či menší pracovní deformací a nejinak je tomu i mezi trendology. A tak když autor tohoto sloupku vyvede své ratolesti na dostihy do Velké Chuchle, namísto koní radostně sleduje oblečení ostatních návštěvníků. Stylově obezřetného čtenáře mohu rovnou ujistit, že návštěva chuchelského závodiště není z tohoto (ale ani jiného) hlediska Royal Ascot či snad Kentucky Derby. Přesto je to zážitek.
Kdo by čekal shromáždiště odvážných dámských klobouků a ostrých pánských cylindrů, bude nejspíš zklamaný. O výstřednosti tu však nouze rozhodně není…
Je sice sympatické, že v plebejské Chuchli se (zatím) neuchytilo elitářství a závodiště tolik láká rodiny s dětmi. Je však poněkud beznadějné, a jistě nejen z pohledu profesí deformovaného trendologa, že nukleární rodinky na závodiště míří rovnou z chaty či z výletu na Říp.
Aspoň soudě podle ohavné selekce oblečení, a to je přece jenom škoda. Vytahané džínové kraťasy na nohou otců a outdoorové komplety na tělech matek nejsou sice takovou společenskou vraždou jako státní vyznamenání přicvaklé na ? eecovou bundu. Ale proč si s návštěvou dostihů nepohrát? Prokážeme tím úctu prostředí, nebozí koně se nebudou plašit z šusťákových kalhot s kopretinou ve znaku a třeba si z nás vezme někdo příště příklad.
Pojďme to celé pojmout důstojněji.
Nic nezkazíme, když si na sebe vezmeme standardní kombinaci blejzr–košile–chino kalhoty. Modrý či šedý oblek taky neurazí. Dostihy jsou ale optimální příležitostí ukázat ostatním, zač je toho loket. Co třeba tradiční britský styl a trojdílný tvídový oblek? Vůbec nevadí, že u sázkového okénka vytahujete nanejvýš tak padesátikorunu tak jako autor tohoto sloupku, a ještě se u toho ošíváte. Ohákněte se do elegantního tvídu, přidejte doplňky a nezapomeňte na dalekohled. V červnu sice máte velkou šanci, že se v tvídu upečete, ale na to se zákon stylu neptá. A jedna rada na závěr: zhodnocení své padesátikoruny oslavujeme zásadně šampaňským, nikoli pivkem z kelímku a přikusovaným trdelníkem. Jedině tak si návštěvu dostihů vychutnáme jako správný gentleman.
O autorovi| TOMÁŠ OTTA, trendolog časopisu ForMen