Menu Zavřít

O garancích za Temelín rozhodne rezortní komise

6. 5. 2013
Autor: E15

Podpoří stát nějakým způsobem výstavbu dvou nových bloků v jaderné elektrárně Temelín? Při ministerstvu průmyslu a obchodu vzniká komise, jež má rozhodnout, jakým způsobem v budoucnu podpoří Česká republika nízkouhlíkaté zdroje energií. A jednou z technologií, která by se do této kolonky mohla vejít, je i výroba elektřiny z jádra. Pokud by stát skutečně stavbu nějakým způsobem podpořil, nejpravděpodobnější je garance výkupních cen elektřiny, kterou vyprodukují nové jaderné reaktory.

ČEZ se navíc ještě nevzdal myšlenky, že si k dostavbě Temelína přizve silného partnera. „Tahle kapitola stále není uzavřená, jen jsme jí nevěnovali mnoho úsilí. Kolegové ze strategie ale stále vedou jednání s poradci. Je možné, že tohle téma nabere na aktuálnosti,“ sdělil před časem týdeníku Euro šéf ČEZ Beneš.

Elektrárenská firma minulý týden zahájila třetí kolo rokování s účastníky soutěže na dostavbu Temelína, tedy americkou společností Westinghouse a Česko-ruským konsorciem MIR.1200. ČEZ po obou uchazečích žádá, aby vylepšili své nabídky, a to jak v oblasti technické, tak i cenové.

Více čtěte v aktuálním vydání týdeníku EURO


Čtěte také:

Direkt pro Temelín? Povolenky zůstanou levné, dostavba může ztratit smysl

Garantované ceny pro Temelín by přišly na 850 miliard, varují ekologové

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).