Menu Zavřít

O kachnách a hrdličkách

24. 4. 2013
Autor: euro

Americký bankovní dohled se rozhodl, že si posvítí na pobočky evropských bank a na jejich kapitálovou vybavenost, protože dospěl k názoru, že v evropském bankovním sektoru to trochu smrdí. Dokonce má pocit, že by evropské centrály měly své zámořské pobočky kapitalizovat. Aby se nestalo to, že některý z velkých evropských domů bude odstřižen kvůli skrývaným problémům od zdrojů na finančních trzích a odskáčou to američtí střadatelé.

Když tahle informace proběhla českými médii, nikdo si nevšiml nikoli náhodné podobnosti postojů Fedu a naší ČNB. Ta již roky varuje před sjednocením bankovního dohledu v Evropě a nebezpečností takového kroku pro zatím stále excelentně stabilní český bankovní systém. Také ČNB se dožaduje toho, aby měla kontrolu nad přeměnami dceřiných společností velkých evropských bank v Česku na pouhé pobočky, u nichž není schopna kontrolovat jejich kapitálovou vybavenost.
A to pro USA jsou malé drápky evropských bankovních domů zaseklé v jejich bankovním systému poměrně málo významné, na rozdíl od naší totální závislosti na našich kontinentálních gigantech.

Takže nejen Češi, ale i Američané dobře chápou, že když něco vypadá jako kachna, chodí jako kachna a kejhá jako kachna, tak to asi bude kachna, která hodlá plavat po rybníku a kálet na dvorku. A bankovní unie je nástrojem, jak co nejvíce rozprostřít náklady na stabilizaci bankovního sektoru na co největší podíl zemí bez ohledu na to, zda se na dluhové a bankovní krizi pocházející z genetických vad eurozóny vůbec nějakým způsobem podílejí.

A tak by bylo dobře, aby americkou, ale mimochodem i britskou dohledovou aktivitu vůči evropským bankám zaregistrovali. Aby si všimli, že to kejhání zní opravdu jinak, než když „hrdliččin zve ku lásce hlas“. Abychom si pak při rozhlížení po hrdličkách na tom kluzkém kačinci nezlomili nohu.


Čtěte další komentáře Pavla Párala:

Opencard na dráze

MMF24

Barák od střechy


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).