Menu Zavřít

O MNE JÍT VŮBEC NEMUSÍ

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

P ř e d s e d a     p ře d s t a v e n s t v a

Necítíte v souvislosti s dalším obviněním na vaši adresu zájem vlády dosáhnout výměny některé osoby ve vedení České pojišťovny?

Abych řekl pravdu, tak nevím, zda fouká vítr z této či jiné strany. My jsme se to samozřejmě snažili analyzovat a napadají nás nejrůznější představy, kdo by mohl mít zájem poškodit Českou pojišťovnu, včetně naší konkurence. Nejrůznější obvinění, jež zaznívají z úst vládních představitelů, ale i pracovníků NKÚ, prostě nejsou pravdivá. Abychom nepravdivost vysvětlili, vystavili jsme zprávu NKÚ na naši internetovou stránku a každý si ji může přečíst. Může se tak přesvědčit o tom, že je to jinak, než je předkládáno veřejnosti ze strany některých médií, že tam není nikde napsáno, že by za mého ministrování byla pro Českou pojišťovnu vystavena státní záruka na 4,7 miliardy korun, o níž hovoří premiér Zeman a odvolává se přitom právě na tuto zprávu. Prostě je evidentní, že premiér říká nepravdy.

Stejné obvinění na vaši adresu se už objevilo loni v dubnu. Tehdy jste reagoval tím, že nešlo o záruku a vše utichlo. Dnes se ale tato věc objevuje znova. Je možné, že si ji premiér nevymyslel, ale spíš mu ji někdo podsunul. Nenapadá vás zdroj?

Loni v dubnu byla tato věc v Poslanecké sněmovně a tam jednoznačně všichni uznali, že o žádnou garanci nejde. Myslel jsem si, že je to jasné všem navždy, a teď se to objevuje znova. Proč a z jakých důvodů, o tom mohu jen spekulovat. Ale kdo se pohybuje v politice, ví, že v situaci, kdy politici potřebují zakrýt nějaký problém, tak vyvolávají zpravidla jiný a často umělý skandál. Tady vůbec nemusí jít o pojišťovnu ani o moji osobu, i když může.

Nesouvisí to s doprivatizací? Pojišťovna má v podstatě majoritní vlastníky a stát méně než blokační minoritu. Ta se mu bude těžko prodávat. Ještě za minulé vlády se v okolí ministerstva financí hovořilo o tom, jestli by nešlo IPB či PPF z pojišťovny nějak vystrnadit. Skandalizace z titulu nějakého propojení s politikou by takovou cestou být mohla.

Já o doprivatizaci nevím o moc víc, než co se objevilo v tisku. Víte, že Tošovského vláda rozhodla, že se zbytkový podíl zprivatizuje v roce devadesát osm, případně devadesát devět. Zemanova vláda řekla, že v roce devadesát devět, a to je vše, co o tom vím.

Nemáte informace, v jakém stadiu se příprava doprivatizace pojišťovny nyní nachází?

CIF24

Ne, to je věc ministerstva financí a vlády. Tady jde v první řadě o to, jestli vláda je, či není skutečně odhodlána těch třicet procent prodat a jakou formou to chce udělat. Jestli se tomu někdo věnuje, nebo to někde leží bez vývoje, po pravdě řečeno nevím.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).