Sládkův sloupek
A co si myslíte o těch ovocných pivech?
Na tuto otázku jsem už alergický, neboť vím, co bude následovat.
Zdlouhavé vysvětlování co je a co není ovocné pivo.
O spontánně kvašených pivech typu Lambic nebo Berliner Weisse jsem psal již dříve. Tam je použití ovoce, většinou malin nebo třešní, součástí pivovarnického procesu. Cukr z ovoce se tedy podílí na vzniku alkoholu a jiných chuťových složek. Zde je možno hovořit o skutečných ovocných pivech. Jejich chuť bývá našim představám o pivu velmi vzdálená.
Pak existuje ještě jiný druh nápoje, a to pivní mix, nadneseně koktejl. V německy mluvících zemích se tomu říká radler neboli cyklista. V žádném případě to však není ovocné pivo. Je to směs piva a limonády. V samoobsluhách jsou toho plné regály. Mnozí konzumenti si pak myslí, že právě toto je to ovocné pivo.
Jak to vzniklo. Mnozí čtenáři se již asi dovtípili, že vznik radleru souvisí s rozvojem masového sportování. Traduje se tato historka: Asi tak před sto lety se vypravila kdesi v Německu skupinka velocipédistů na výlet. Jelikož bylo horko, brzy zastavili u hospůdky. Hostinský se vyděsil, protože na takové návaly nebyl zařízený. Začalo mu docházet pivo. Proto ho napadlo, že vyrobí pivní mix s limonádou. Cyklistům to zachutnalo a první radler byl na světě.
Mix se osvědčil, protože spojuje výhody piva i limonády. Není tak sladký, má hořkost po pivu, je osvěžující a skoro neopíjí. Mívá kolem dvou procent alkoholu. Je to vlastně taková whis-cola.
Ještě tak před deseti lety, když jsem si smíchal v hospodě pivo s limonádou, se na mě všichni koukali jak na blázna. Pivní svět je však v pohybu a dnes je již všechno jinak.
Takže, kdybyste mě náhodou potkali, na ovocná piva se mě raději neptejte. •
O autorovi| Aleš Dvořák, obchodní sládek národního pivovaru Budějovický Budvar