Umění degustovat je základem k umění pít.
Degustace učí, jak správně používat své smysly. Dobrá vína vyzývají k umírněnosti, zatímco alkoholismus je trestem špatného způsobu pití, cenou, kterou platíte za své chuťové ignorantství. Pijte málo, ale buďte přísní při výběru vín. Vždy, když si zakoupíte láhev nekvalitního vína, škodíte tím celému krásnému a poutavému světu vín. Pít a vychutnávat víno není požitek pouze osobní, ale komunikativní. Jestliže vám víno chutná, řekněte to jednoduše, svými vlastními slovy. Budete-li se řídit těmito pravidly, uvidíte, že budete rychle schopni vyjádřit své pocity.
Řekněme si některé zásady týkající se samotného aktu a podstaty degustace. Degustovat znamená pozorně vychutnávat produkt, u kterého chceme co nejlépe poznat jeho kvality. Podrobujeme ho analýze našich smyslů, zvláště chuti a čichu. Pokoušíme se co nejlépe poznat jeho chyby a kvality a co nejpřesněji je vyjádřit.
Znamená to studovat, analyzovat, popsat, definovat, posoudit a zařadit. To, čím se liší konzumace, která je úkonem instinktivním, od degustace, která je úkonem dobrovolným a uvědomělým, je, že v druhém případě postupujeme metodicky a naše dojmy řadíme do přesného pořadí.
Odborná degustace je kodifikace aktivity mající za cíl požitek. Opravdové ocenění kvalit vína vyžaduje pozornost až rozjímání a umění analyzovat požitek tento krásný pocit umocňuje! Kolik právě takových krásných pocitů a požitků bylo ztraceno chybou, neznalostí, nepozorností a nešikovností! Můžeme také říci, že „degustace je seznamování se a poznávání intimity vína“. Pierre Poupon, významný enolog a hlavně filozof vína, posunuje definici degustace na úroveň nauky.
Existuje rozdíl mezi tím, co je pouhé pití a co je degustace. Dobrá vína, vína vzácná, nejsou pouhé nápoje, které se jednoduše spolknou. Je nutné je ochutnávat a vychutnat!