Menu Zavřít

O stovky městských kamer se má postarat za 192 milionů nový správce

15. 9. 2017
Autor: Profimedia.cz

Hlavní město vypíše zakázku na provoz kamerového systému za 192 milionů korun. V ulicích Prahy je téměř tisícovka městských kamer, v celém systému bezpečnostních kamer jich je až 2000. „Letos se poprvé v historii snažíme zadat otevřené výběrové řízení," uvedl zastupitel Radomír Nepil (ANO). Dosud se podle něj zakázky zadávaly pomocí takzvaného jednacího řízení bez uveřejnění, tedy předem vybrané firmě bez tendru.

O zadání zakázky rozhodli ve čtvrtek zastupitelé. Další zakázku na nákup a modernizaci kamer schválili radní v úterý. Dodavatel pro magistrát zajistí kompletní provoz, opravy a monitoring kamer.

Vedení metropole chce postupně investovat do obnovy a rozšiřování kamerového systému. Analogové přístroje by měly postupně nahrazovat digitální. Nové by měly podle schválené koncepce přibývat tempem deseti za rok. Zakázku na jejich nákup v hodnotě 40 milionů korun schválili radní tento týden.


Přečtěte si: ÚOHS našel chyby v postupu Prahy při výběru firmy na osvětlení. Už potřetí

 Veřejné osvětlení, ilustrační foto


Kamerový systém na jednání kritizoval zastupitelský klub Pirátů. „Kamery nejsou řešením našich problémů,“ uvedl pirátský zastupitel Ondřej Profant. Systém podle něj už stál dohromady více než 1,5 miliardy korun, což s ohledem na jeho přínosnost není adekvátní.

EBF24

Hlavním účelem systému je podle magistrátu zajištění bezpečnosti veřejných prostranství, sledování dopravy, měření rychlosti vozidel či vyhledávání odcizených aut prostřednictvím rozeznávání poznávacích značek. Kamery pomáhají také při ochraně kulturních památek, například Karlův most s využitím speciálního softwaru monitoruje šest kamer.

Kamery se začaly v Praze objevovat v roce 1997 a nyní jich je v systému města zhruba tisícovka. Další tisícovku kamer využívá a vlastní dopravní podnik a Technická správa komunikací. Nejvíce jich je instalováno na území Prahy 8, celkem 221. V centru města, v Praze 1, jich je 220. Na třetím místě je Praha 6 s 67 kamerami.

Dále čtěte:

Předání pražského osvětlení provázejí emoce

Praha se postará o veřejné osvětlení. Současnému správci neprodloužila smlouvu


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).