Menu Zavřít

O vodě a vínu

4. 5. 2007
Autor: Euro.cz

Majitel pěti letadel vyzývá k využívání alternativních paliv

KL24

Hollywoodský idol John Travolta vyzval své fanoušky k boji proti globálnímu oteplování. Učinil tak při britské premiéře filmu Wild Hogs, na kterou přijel na motocyklu Harley Davidson. Ještě na červeném koberci řekl, jak důležité je v boji proti globálnímu oteplování využívat alternativní paliva.
To ovšem velmi zaujalo britská média. Travolta je totiž vášnivým pilotem, na jehož soukromé ranveji parkuje pět letadel, s nimiž za posledních dvanáct měsíců nalétal 55 tisíc kilometrů. Ekologové mu spočítali, že tím vyprodukoval 800 tun kysličníku uhličitého, tedy stokrát více než každý obyvatel Velké Británie využívající letadel. Travolta se brání, že to byly cesty za filmovým byznysem, ale Daily Mail mu připomněl pět let starý dvouměsíční propagační let čtyřmotorovým dopravním letadlem v barvách australských aerolinií Qantas. Absolvoval při něm kolem sedmadesáti tisíc kilometrů.
„Každý může přispět svou troškou. Možná, že ještě není tak pozdě, abychom uvažovali o stěhování na jinou planetu,“ vtipkoval majitel Boeingu 707, tří tryskáčů Gulfstream a jednoho lear jetu.
Ostatně případ bývalého amerického viceprezienta Alberta Gora také stojí za to. Jeho řečnění o klimatické krizi si vychutnaly snad všechny deníky světa, když se zjistilo, že jeho spotřeba elektřiny 221 000 kWh ročně dvacetkrát převyšuje spotřebu průměrné americké domácnosti. „Mám problém jen s tím, když nám takový člověk říká, jakými žárovkami máme svítit,“ konstatoval pro britský Guardian ředitel neziskové organizace Tennessee Centre for Policy Research Drew Johnson.
Reprezentanti zelených organizací však při odsuzování Travoltovy i Gorovy věrolomnosti nejsou jednotní. Někteří soudí, že je to ostuda, jiní se ale domnívají, jako například ředitel CarbonFootprint.com John Buckley, že Travolta je tak silnou celebritou, že jeho slova bez ohledu na jeho mravy mají mimořádný dopad na veřejnost. Al Gore zase získal Oscara za nejlepší dokumentární film o problematice globálního oteplování.

  • Našli jste v článku chybu?